"iPal"

Roboti zamjenjuju roditelje

09:39, 25.06.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Roboti zamjenjuju roditelje u Kini - mali android "iPal" ima svijest osmogodišnjaka, košta 1.400 dolara, govori dva jezika, daje lekcije iz matematike, priča viceve i komunicira sa djecom putem ekrana tableta na svojim prsima.

Kineski inžinjeri projektovali su uređaj koji se ponaša kao osmogodišnje dijete, a zadatak mu je da "skine teret" sa leđa zaposlenih kineskih roditelja. 

Ovaj čovjekoliki robot visok je kao petogodišnje dijete, kreće se i pleše na točkovima, a oči mu prepoznaju ukućane pomoću tehnologije za prepoznavanje lica. 

Robot nudi pomoć u obrazovanju i društvo usamljenoj djeci, kao i malo mira odraslima, koji mogu daljinski da pričaju sa djecom i da ih posmatraju putem "iPalovog" ekrana. 

Aplikacija na smartfonu direktno povezuje roditelje sa malim robotom. 

Ovaj kineski robot samo je jedna od brojnih novih tehnologija predstavljenih na azijskom Sajmu potrošačke elektronike u Šangaju - navode naučni portali. 

Namjera je da robot pravi društvo djeci - navode iz komapnije "AvatarMajnd Robot Tehnolodži" iz istočnog kineskog grada Nanjinga. 

Iako bi "iPal" mogao ponuditi bolji uvid u budućnost vaspitanja djece, on, istovremeno, postavlja ozbiljna pitanja o posljedicama korištenja robota u toj oblasti. 

Noel Šarki, profesor emeritus robotike i vještačke inteligencije na univerzitetu u Šefildu upozorava da postoje značajne opasnosti ako roboti odgajaju djecu. 

"Oni nemaju osjetljivost ni razumijevanje potrebno za vaspitavanje djece. Robot ne može zamijeniti vaspitača - on je samo društveni robot" - zaključuje Šarki.