Nevjerovatno otkriće

Prvi put otkrivena voda na naseljivoj planeti!

09:01, 12.09.2019.
Izvor: RTS
Astronomi su prvi put otkrili vodu u atmosferi planete koja se nalazi u naseljivoj zoni dalekog zvjezdanog sistema. Otkriće čini planetu nazvanu „K2-18b“ mogućim kandidatom za potragu za vanzemaljskim životom.

U narednih deset godina, novi teleskopi biće u stanju da utvrde da li atmosfera „K2-18b“ sadrži dovoljno gasova, koje proizvode živi organizmi. Detalji istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu Nejčer astronomi (Nature Astronomy).

Vođa istraživanja, profesorka Đovana Tineti sa Univerzitetskog koledža u Londonu opisala je otkriće kao nevjerovatno.

„Ovo je prvi put da smo otkrili vodu na planeti koja se nalazi u naseljivoj zoni oko svoje zvijezde, gdje je temperatura kompatibilna sa prisustvom života“, objasnila je profesorka.

Naseljiva zona je posebna zona zvjezdanog sistema gdje su planete na dovoljnoj udaljenosti da ne budu previše hladne, ali ni previše tople, već da temperatura podržava postojanje vode u tekućem obliku na površini planete.

„K2-18b“ se nalazi na udaljenosti od 111 svjetlosnih godina od Zemlje, previše daleko da bi se poslala sonda.

Naredna mogućnost je da čekamo narednu generaciju svemirskih teleskopa planiranih za lansiranje naredne decenije, koji će tražiti gasove u atmosferu planete koje mogu da proizvedu samo živi organizmi, kaže za Bi-Bi-Si doktor Ingo Valdman za Univerzitetskog koledža u Londonu.

„Ovo je jedno od najvećih pitanja u nauci i mi smo se oduvek pitali da li smo sami u svemiru. U narednih deset godina znaćemo da li je hemijski sastav u ovakvim atmosferama sposoban za podržavanje života“, istakao je Valdman.

Pročitajte još: