Tokom radova na auto-putu

Pronađen izuzetno rijedak rimski novčić

09:56, 18.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Izuzetno rijedak rimski novčić, koji je iskovan za cara Ulpija Kornelija Lelijana, pronađen je tokom radova na auto-putu na istoku Engleske.

Novčić je pronađen u jarku u ostacima jedne rimske farme, tokom radova na dionici auto-puta između gradova Kembridž i Hantingdon. 

Na novčiću je prikazan car sa sjajnom krunom, koji je vladao oko dva mjeseca prije nego što su ga 269. godine ubili, najvjerovatnije, njegovi vojnici. 

Lelijan, poznat i kao car koji je uzurpirao prijesto, vladao je odvojenim dijelom carstva, odnosno teritorijom koja je obuhvatala današnju NJemačku i Francusku. 

Na istoj lokaciji arheolozi su pronašli još jedan rijedak novčić iskovan 57. godine prije nove ere na kome je prikazan jednorog. Novčić su iskovali pripadnici plemena Ambijani u području rijeke Some u današnjoj Francuskoj. 

Naučnici vjeruju da je ovaj novac korišten kao pomoć britanskim Keltima u borbi protiv Julija Cezara. 

Na ovom gradilištu u Engleskoj arheolozi su pronašli i ostatke vunastog mamuta iz ledenog doba i pivare iz 400. godine prije nove ere. 

Pronađene su i praistorijske humke i zemljani nasipi, naselja iz željeznog doba, tri anglosaksonska sela i seoce iz srednjeg vijeka, navodi Bi-Bi-Si.