McLaren F1

Prodaje se najbolji auto u istoriji

10:35, 22.07.2019.
Izvor: Index.hr
Thumbnail
Proizvedena su samo dva ovakva primjerka, pa će i cijena biti odgovarajuća.

Nema sumnje, McLaren F1 spada u red najvećih tehnoloških dostignuća u cestovnom transportu. Remek djelo Gorduna Murraya je automobil kojem se i danas divimo, i to svakome od 106 proizvedenih. A od tih 106 tek ih je 64 smjelo da učestvuje u saobraćaju, a među njima posebno mjesto dobija onaj sa serijskim brojem #18.

Thumbnail

Naime, nekad najbrži automobil na svijetu imao je i svoje specijalno izdanje sa LM specifikacijom motora i tzv. downforce paketom karoserijske nadogradnje. Vanjski znak raspoznavanja je fiksni zadnji spojler, a u vožnji da se BMW-ov V12 dragulj zavrti čak 1.000 obrtaja više od standardne varijante. Razvija blizu 700 KS, a i danas je na stazi jednostavno nezaustavljiv.

Thumbnail

A upravo taj primjerak bit će ponuđen idućeg mjeseca na aukciji u Montereyu. Očekuje se veliki interes kolekcionara, a pratiće ga astronomske ponude. Vjeruje se da će lako postići cijenu veću od 15 miliona, USD ili Evra, sasvim svejedno. I pritom je manje bitno da je prešao 21.500 km. Uostalom, automobil se isporučuje s pismom preporuke kojeg potpisuje glavni serviser ovog modela, Harold Dermott: "F1/018 je moj najdraži F1 i jedan od najzahtjevnijih koje smo imali priliku da napravimo".