Apple Store u Amsterdamu

Pregrijana baterija u tabletu dovela do evakuacije kupaca

21:12, 20.08.2018.
Izvor: B92
Thumbnail
Pregrijana baterija u iPad tabletu dovela je do evakuacije kupaca unutar Apple Storea u Amsterdamu. Tablet je stavljen u kantu napunjenu pijeskom, što je očigledno otklonilo potencijalnu prijetnju.

Do incidenta je došlo u nedjelju popodne. Oko 14.20 časova po lokalnom vremenu vatrogasci su bili na licu mjesta. Problem je ubrzo saniran, pa su već oko 15 časova, zaposlenima i kupcima omogućili povratak u radnju. 

Iako u radnji nije bilo dima, tri osobe su se požalile na respiratorne probleme nakon incidenta. Nije poznato da li su u pitanju kupci ili zaposleni. 

I pored toga što su prilično bezbjedne, litijum-jonske baterije ipak mogu da budu opasne u određenim situacijama. Postoji mogućnost da eksplodiraju ili da se zapale, ukoliko se pregrijavanje ili curenje odmah ne primijeti. 

I ranije je više puta dolazilo do incidenata sa pregrijavanjem baterija u Appleovim prodavnicama, od kojih se jedan dogodio ranije ove godine u Applovoj prodavnici u Cirihu. 

Appleov iPad tablet koristi batrije većeg kapaciteta nego iPhone 6 Plus, koji se pregrijao u prodavnici u Cirihu, pa je tako brzom reakcijom zaposlenih spriječena moguća veća katastorfa.