SANU  

Predsjednik Kostić najavio ostavku 

16:23, 08.11.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić najavio je da će sutra ponuditi ostavku nakon objavljivanja rezultata glasanja o prijemu novih članova.

Na izbornoj skupštini SANU primljeno je 16 redovnih članova i 14 dopisnih, nakon što je razmotreno 18, odnosno 26 kandidatura. 

Pošto je izabrano manje kandidata od predloženog broja, Kostić je rekao da to smatra porukom njemu i najavio da će ponuditi ostavku. 

"Imamo potpuno drugačija shvatanja o ugroženosti Akademije, njenog mesta i njene budućnosti. U tom smislu, biće mi veliko zadovoljstvo da otvorim politički prostor da na moje mjesto dođe čovek kome ćete više vjerovati i koji će uspješnije voditi Akademiju", rekao je Kostić, nakon što je predsjednik Izborne komisije akademik Dejan Popović saopštio rezultate glasanja. 

On je precizirao da će u toku sutrašnjeg dana sva odjeljenja dobiti njegovu ponuđenu ostavku, prenijeli su beogradski mediji. 

Nakon završetka Izborne skupštine, Kostić nije želeo da daje izjave medijima, a njegovu odluku odbili su da komentarišu i članovi Predsjedništva, kao i drugi akademici. 

Upravnik Biblioteke SANU akademik Miro Vuksanović kratko je rekao da je odluka Kostića neočekivana i da njegova ostavka ne može biti prihvaćena. 

Akademija trenutno ima 128 članova - 92 redovna i 36 dopisna.