Revolucija počinje u Hjustonu

Pice će dostavljati autonomna vozila 

12:43, 19.06.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Startap kompanija Nuro udružila se sa lancem picerija Domino’s kako bi do kraja godine u Hjustonu počeli da raznose pice samovozećim automobilima.

Nuro, koji proizvodi mala dostavna autonomna vozila, već je ranije ove godine pokrenuo servis za dostavu životnih namirnica na adrese kupaca u Skotsdejlu, u Arizoni, a uskoro će ovi četvorotočkaši bez vozača saobraćati i u Teksasu. Autonomno vozilo R1, upola manje od prosečnog kompaktnog putničkog automobila, dostavljaće Domino’s pice do klijenata ovog lanca picerija u Hjustonu.

Nuro vozila jesu potpuno autonomna, ali se u ovoj fazi kompanija još koristi pomoćno vozilo sa tehničarem koje nadzire vožnju i isporuku. Proizvođač je do sada napravio šest primjeraka robotizovanog automobila R1, a u planu je izrada većeg broja vozila, kao i unapređenog modela R2, čim se obezbjede nove investicije od oko milijardu dolara, koje je najavila japanska kompanija SoftBank.

Inače, ovo nije prvi put da Domino’s pokušava da započne dostavu pica vozilima bez vozača, s obzirom da je sličan pilot program sproveden u saradnji sa Fordom 2017. godine. Startap Nuro osnovala su dvojica inženjera koji su ranije radili za kompaniju Gugl na programu samovozećih automobila, a početkom 2019. osigurali su investiciju SoftBank-a u vrijednosti od skoro milijardu dolara.