Naučnici u čudu

Otkrivena najtoplija planeta u svemiru VIDEO

21:13, 17.08.2018.
Izvor: B92
Thumbnail
Nasini naučnici otkrili su najtopliju eksoplanetu sa atmosferom koja sadrži vaporizovani titanijum i gvožđe.

Naučnici su došli do neverovatnog otkrića – pronađena je do sada najvrelija planeta koja je nazvana Kelt-9b, piše britanski Metro.

Stručnjaci u Nasi vjeruju da temperatura eksoplanete (planeta izvan Sunčevog sistema) bi mogla da iznosi oko 4,300 stepeni celizijusa, što govori da je ovo najtopliji svijet koji je do sada otkriven te da planeta postaje toplija od nekih zvijezda. Za poređenje, temperatura na površini Sunca iznosi preko 5.500° celzijusa.

"Planeta Kelt-9 je gasni džin - velika je kao tri Jupitera, ali je upola manje gusta", objasnili su iz NASE.

Naučnici smatraju da je to rezultat jake radijacije koju emituje zvijezda oko koje planeta kruži, jer radijacija atmosferu KELT-9b "naduva kao balon".

Kako je poznato toplotu uzrokuje zvezda Kelt na kojoj su temperature blizu 10 hiljada stepeni, koja je 30 puta bliže svojoj zvijezdi neko Zemlja Suncu.

Zbog toga što je tako blizu zvezde Kelt, planeta kruži oko zvijezde samo 36 sati, a iste strane planete su uvijek okrenute prema Suncu.

"Temperature su tako visoke, pa iako je riječ o planeti ona ima atmosferu zvijezde", rekao je Kevin Heng, profesor na Univerzitetu u Bernu, i koautor najnovije studije o KELT-9b koji je objavljen u časopisu Nature.

U atmosferi Kelt-9b pronađeni su gvožđe i titanijum, što govori o vrelini koja isparava iz ove planete.

Ova planetu je otkrio je tim američkih astronoma, a od Zemlje je udaljena 650 svetlosnih godina i nalazi se u konstelaciji Labud.