Besplatno preuzimanje vijesti

Novinske agencije traže dio profita od "Gugla" i "Fejsbuka"

09:46, 04.09.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Najveće evropske novinske agencije optužile su "Gugl" i "Fejsbuk" za besplatno preuzimanje njihovih vijesti i pozvale internetske gigante da podijele veći dio profita sa medijima.

U kolumni koju su potpisali generalni direktori dvadesetak agencija, uključujući francuski AFP, britansku PA i njemačku DPA, Evropski parlament je pozvan da izmijeni zakon o zaštiti autorskih prava i pomogne im da se riješi ova "groteskna neravnoteža". 

"Pljačka medijskih sadržaja i agencijskih prihoda od reklama koju vrše internetski giganti predstavlja prijetnju i korisnicima i demokratiji", navodi se u tekstu. 

Poslanici Evropskog parlamenta diskutovaće ovog mjeseca o novom zakonu o autorskim pravima, koji bi primorao internetske gigante da više plaćaju za kreativne sadržaje na svojim platformama, poput vijesti, muzike ili filmova. 

Novi nacrt zakona odbijen je u julu, a američke tehnološke firme odlučno mu se protive, kao i pristalice slobodnog interneta, koje strahuju da bi ova regulativa dovela do rasta troškova za korisnike. 

"Da li titani interneta mogu da kompenzuju medije, a da ne traže od ljudi da plaćaju za pristup internetu, kao što kažu da bi morali da urade? Jasan odgovor je `da`", piše u kolumni, prenio je AFP. 

Agencije, koje su veliki proizvođači vijesti, fotografskih i video sadržaja, saopštile su da je prihod "Fejsbuka" u 2017. godini bio 40 milijardi dolara, a profit 16 milijardi, dok je "Gugl" zaradio 12,7 milijardi dolara zahvaljujući prodaji svojih usluga u vrijednosti od 110 milijardi dolara. 

"Ko može osnovano da tvrdi da oni nisu u mogućnosti da pošteno plate za sadržaj koji koriste?", upitale su agencije. 

U tekstu se dodaje da, u ime demokratskih vrijednosti i slobode medija u Evropi, poslanici Evropskog parlamenta treba da usvoje reformu o zaštiti autorskih prava.