Predstavljen u Šangaju

Novi Mercedes stiže "prije roka"

22:43, 19.04.2019.
Izvor: mondo
Thumbnail
Mercedes GLB je u vidu koncepta predstavljen prije nekoliko dana na Sajmu automobila u Šangaju, gdje je svojom terenskom pojavom privukao veliku pažnju publike.

Model će plaftormu sa ostalim Mercedesovim "mališanima" - A-klasa hečbek, CLA i B klasa. Međutim, ovdje je akcenat dat prostranosti i robusnosti, pa će GLB biti najmanji Mercedes sa tri reda sjedišta.

Unutrašnjost će biti kao u pomenutim modelima, uključujući i odlični MBUX info-zabavni sistem sa "Hey Mercedes" naprednim glasovnim asistentom.

Što se tiče finalnog izgleda, razlikovaće se od koncepta, jer ne očekujemo na produkcijskoj verziji terenske gume, kao i svjetla i gepek na krovu.

Ispod haube koncepta je smješten dvolitarski turbo-benzinac sa 224 konjske snage i 350 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na sva četiri točka preko osmostepene automatike. Kupcima će biti ponuđeni još koji benzinac i dizelaš, kao i električna verzija, pod imenom EQB, za koju je potvrđeno da stiže 2021.

Što se tiče premijere regularnog modela pretpostavili smo da će se pojaviti na sljedećem Ženevskom sajmu automobila. Međutim, kako prenosi portal Motor1, GLB u finalnoj verziji će se pojaviti na ljeto.

Čuveni proizvođač neće čekati ni septembarski Sajam automobila u Frankfurtu, već će verovatno organizovati sopstveni gala-događaj na kome će predstaviti ovu "kariku koja nedostaje" u svom portfoliju SUV/krosovera.