Kina

Naučnici otkrili novog letećeg dinosaurusa FOTO

21:24, 09.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
U Kini je otkrivena nova vrsta dinosaurusa sa krilima nalik na one koji imaju slijepi miševi, što baca sasvim novo svjetlo na proces u kojem su se dinosaurusi razvijali u ptice.

Fosilni ostaci koji su 2017. godine pronađeni u Liaoningu na sjeveroistoku Kine zbunili su kineskog paleontologa Min Vanga, koji je izjavio da životinja ne liči ni na pticu, ni na dinosaurusa. 

"Nije izgledalo kao ptica, niti kao dinosaurus", rekao je Vang, glavni autor studije objavljene ove sedmice u kojoj se opisuje novi dinosaurus. 

Međutim, dalje istraživanje je pokazalo da se radi o malom dinosaurusu terapod, sa jedinstvenim nogama i krilima koja imaju membrane, piše Si-En-En. 

Fosil star oko 163 miliona godina tek je drugi na kojem se može vidjeti dinosaurus sa krilima slijepog miša, iako su ona viđena kod praistorijskih letećih vjeverica, slijepih miševa i pterosaura, prvih letećih gmizavaca iz doba jure. 

Jedini dinosaurus sa ovakvom karakteristikom bio je Jiki, koji je opisan 2015. godine. 

Vang kaže da neki ljudi nisu bili ubijeđeni opisom Jikija i naglašava da se meko tkivo ne održava lako u fosilnim ostacima. 

On je naglasio da je meko tkivo u fosilu pružilo više dokaza o letenju sličnom slijepom mišu. 

Međutim, Vang smatra da nije vjerovatno da je mali dinosaurus, koji je bio dug oko 32 centimetra i težak oko 306 grama, mogao da maše krilima. 

"Kladio bih se na jedrilično letenje. Najvažnija karakteristika je da on nema mišić za letenje koji bi mu omogućio da maše krilima", dodao je Vang. 

On je izrazio nadu da će paleontolozi moći da pronađu više ovakvih dinosaurusa, kako bi mogli da nauče više o prelazu dinosaurusa u ptice i evoluciji letenja kod dinosaurusa.