Sve sem lak zadatak

Naučnici oduševljeni: NASA snimila izgled udarnih talasa pri nadzvučnim brzinama FOTO

14:47, 07.03.2019.
Izvor: Index.hr
Thumbnail
NASA je po prvi puta uspjela snimiti kako izgledaju udarni talasi dva aviona koji lete nadzvučnom brzinom, a fotografije su ispale toliko fascinantne da su oduševile i same naučnike, piše Science Alert.

Na snimcima se vide dva T-38 američkog ratnog aviona kako lete nadzvučnim brzinama na međusobnoj udaljenosti manjoj od devet metara i kako pritom stvaraju udarne talase s obje strane.

"Nismo ni sanjali da će se vidjeti ovako jasno, ovako lijepo", rekao je fizičar JT Hainek, iz NASA-inog centra Ames Research Center.

Fotografije su nastale u sklopu NASA-inog projekta povezanog uz vazduhoplovstvo tokom kojeg su se proučavale i međusobne interakcije udarnih talasa, ali i interakcije između udarnih talasa i izduvnih gasova.

Thumbnail

Naime, NASA radi na ideji komercijalnog aviona koji može letjeti tiho, čak i kada ide brže od brzine zvuka. Tako su i nastale ove fotografije, jer su naučnici detaljno proučavali kako funkcionišu udarni talasi.

Nimalo lak zadatak

Snimanje ovih fascinantnih fotografija nije bio nimalo lak zadatak. Fotografije su snimane s NASA-inog aviona B-200 King Air dok su 600 metara ispod letjeli T-38 pri nadzvučnim brzinama.

To znači da su sva tri aviona morala biti savršeno poravnana, svaki tačno na pravom mjestu u pravom trenutku, kako bi se uspjela snimiti odgovarajuća fotografija.