Vještačka inteligencija

Naučnici: Nisu opasni roboti, već ljudi

10:33, 18.06.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail

Vještačka inteligencija nema samosvjest i nije opasna po ljude, ističu naučnici, ali upozoravaju da bi čovjek mogao da zloupotrijebi robote i mašine i okrene ih protiv drugih bića.

Ilon Mask, direktor kompanije "Tesla", upozoravao je više puta da bi vještačka inteligencija mogla da potisne ljude, pa čak i istrijebi. 

Fizičar Stiven Hoking, koji je preminuo u martu, takođe je izražavao zabrinutost i tvrdio da bi razvoj pune vještačke inteligencije mogao da znači kraj čovječanstva. 

Kilijan Vajnberger, profesor informatike na Univerzitetu "Kornel", ističe da čovječanstvo plaši mogućnost da vještačka inteligencija postane samosvjesna i počne ljude da tretira kao niža bića. 

Ali, strahovi da će vještačka inteligencija razviti samosvijest i svrgnuti čovječanstvo nemaju osnovu. 

Naime, vještačka inteligencija je sposobna za impresivna dostignuća unutar strogo definisanih granica, poput igranja šaha ili brzog identifikovanja predmeta, ali tu njene sposobnosti prestaju. 

"Ona ne postiže samosvijest - na tom području istraživanja nije bilo apsolutno nikakvog napretka niti će ga biti u bliskoj budućnosti", naglašava Vajnberger. 

Druga zabrinjavajuća mogućnost jeste da bi beskrupulozni ljudi mogli koristiti vještačku inteligenciju u loše svrhe, što je više vjerovatno, navode naučnici. 

Svaki oblik mašine ili alata može biti zloupotrijebljen. 

Mogućnost opremanja oružja vještačkom inteligencijom je zastrašujuća i riječ je o nečemu što bi trebalo biti pod strogom kontrolom država, navode naučni portali.