Kinezi ne prestaju sa iznenađenjima

Naučnici dobili temperaturu šest puta veću od sunčeve

12:52, 15.11.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Vukota Govedarica, predsjednik Srpske demokratske stranke, isključio je Borisa Jerinića iz članstva stranke zbog teže povrede Statuta i djelovanja suprotnog zvaničnim stavovima Srpske demokratske stranke.

"Nepoštujući Statut i odluke Glavnog odbora stranke, Jerinić duži period djeluje protiv interesa Srpske demokratske stranke. Jerinić je juče, u pratnji gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića i Uroša Gostića, prisustovao sastanku sa delegacijom Saveza nezavisnih socijaldemokrata iako nije imao ovlašćenje stranačkog organa da se na tome sastanku pojavi", kaže se u saopštenju i dodaje da je na tom sastanku, kako je najavio portparol SNSD-a, donesena odluka da poslanici SDS-a iz Doboja politički rad nastave u klubovima SNSD-a u PS BiH i u Narodnoj skupštini Republike Srpske, što je suprotno Statutu i zvaničnim stavovima Srpske demokratske stranke.

Govedarica je poručio članovima i simpatizerima Srpske demokratske stranke da će učiniti sve da stranku sačuvaju od mešetara i trgovaca.

"Srpsku demokratsku stranku sačuvaćemo dosljednom politikom i nećemo dozvoliti da nas neodgovorni pojedinci izruče onima koji žele da SDS nestane, ujedno praveći od lažnih patriota nacionalne heroje“, naveo je Govedarica.

Kineski naučnici proizveli su temperaturu šest puta veću od one koja vlada na Suncu.

Naučnici sa Instituta za fiziku Hefej stvorili su u fuzionom reaktoru EAST 
/Eksperimentalni napredni superprovodni tokamak/ temperaturu veću od 100 miliona stepeni Celzijusovih, što je šest puta viša temperatura od one u Suncu. 

Kako navodi list "Sajens alert", time su Kinezi ostvarili novi rekord u fuzionoj tehnologiji i približili čovječanstvo novom dobu komercijalno isplative energije. 

Za razliku od fisijskog reaktora, fuzijski neće zagađivati životnu sredinu radioaktivnim materijalima, a bio bi jeftin i gotovo neiscrpan izvor energije. 

Ali, proces fuzije je veoma komplikovan. Kako bi fuzijom atoma bila dobijena energija, potrebni su izuzetno visoki temperatura i pritisak. 

U unutrašnjosti Sunca do fuzije dolazi tako što se atomi vodonika sjedinjuju zbog snažnog uticaja gravitacije, pri čemu se stvara temperatura od 15 miliona Celzijusovih stepeni. 

Da bi se postigao isti rezultat na Zemlji, pošto naučnici ne mogu da proizvedu Sunčevu gravitaciju, potrebno je stvoriti temperaturu i do sedam puta veću od one na toj zvijezdi. 

Ako se u tom uspije, doći će do energetske revolucije i počeće novo doba u fizici. 

Prije nekoliko godina, i naučnici njemačkog Instituta za fiziku plazme "Maks Plank" uspješno su testirali eksperimentalni reaktor "Vendelštajn 7-iks", najnapredniji model fuzionog reaktora tipa "stelaratora". 

Početkom godine uspjeli su da zagriju helijum do 40 miliona stepeni Celzijusovih, ali ni približno onome što su sada uspjeli Kinezi.