Krater na Marsu nazvan po Jezeru

NASA objavila tekst o uručenju pisma Snežani Ružičić

10:25, 24.09.2019.
Izvor: Srna
Na internet stranici američke Agencije za svemirska istraživanja /Nasa/ objavljeno je da je američki ambasador u BiH Erik Nelson uručio načelniku opštine Jezero Snežani Ružičić pismo u kome je potvrđeno da je krater na Marsu nazvan po ovoj opštini u Republici Srpskoj.

U tekstu se podsjeća da je američki ambasador u BiH juče predao pismo Ružičićevoj.

U pismu direktora Službe za istraživanje Marsa pri Nasi DŽejmsa Vocina odata je počast povezanosti ovog gradića i kratera Jezero na koji će sletjeti predstojeća misija naredne godine.

"Neophodan je međunarodni tim stručnjaka za stvaranje i podršku komplikovane misije i ambicije da naredne godine stigne do Marsa. Ponosan sam što će obuhvatiti i mještane Jezera, kao počasne članove misije. Zajedno ćemo istraživati naučno najinteresantnije lokacije na Marsu", navodi Vocin u pismu.

Povezanost između Marsa i opštine Jezero nastala je odlukom Međunarodne astronomske unije /IAU/ 2007. godine kada je ova organizacija krateru širokom 45 kilometara dodijelila ime po ovoj opštini u Srpskoj.

Krater se nalazi na visoravni Izidis, ogromnom basenu sjeverno od Marsovog ekvatora.

U novembru prošle godine ili 11 godina nakon što je krater "Jezero" dobio ime, Nasa je ovu lokaciju označila kao lokaciju za slijetanje na Mars 2020. godine.