Dvije MarCO sonde

NASA izgubila vezu sa satelitima

18:09, 08.02.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Prva dva satelita koja su lansirana u svrhu interplanetarne misije više nisu u kontaktu s američkom svemirskom agencijom NASA-om.

Razlog prekida kontakta nije poznat, pa postoje velike šanse da je prekid veze konačan. Međutim, NASA ovaj prekid kontakta ne smatra neuspjehom, jer su sateliti lansirani prošle godine premašili očekivanja.

Oni su takođe dokazali da mali sateliti mogu da postanu ključni alati u istraživanju drugih svjetova duboko u našem Solarnom sistemu.

Sateliti koji su zakazali su zapravo dvije MarCO sonde pod nazivom EVE i WALL-E, koji su lansirani ka Marsu prošle godine zajedno s NASA-inim landerom InSight. Oba satelita su modifikovani CupeSat sateliti, tip standardizovanih malih satelita veličine kutije pahuljica, koji se koriste u istraživanju svemira.

Prije misije InSight CubeSat sateliti su kružili samo oko Zemlje, ali je NASA željela da sazna da li ovaj tip satelita može da bude koristan i za misije u dubokom svemiru.

MarCO sateliti su to dokazali i ponudili mnogo više te su tako premašili sva očekivanja.

Lansirani su 5. maja prošle godine zajedno s InSight landerom i sletjeli su u formaciji s letjelicom sve do Crvene planete. Kada je InSight stigao do Marsa i započeo svoje spuštanje na površinu 26. novembra, MarCO sateliti su posmatrali slijetanje i slali podatke na Zemlju. Na taj način je NASA znala svaki korak procesa sletanja.

Iako su bili veoma korisni i uspješni, MarCO sateliti nisu bili dizajnirani da "prežive" nakon slijetanja InSighta. NASA je kontakt sa satelitima izgubila u razmaku od jedne sedmice.