Tvrde klimatolozi

Najveće klimatske promjene u posljednje 2.000 godina

15:22, 25.07.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
 Na Zemlji se dešavaju najveće klimatske promjene u posljednje dvije hiljade godina, tvrde klimatolozi u novoj studiji.

Ni poznati događaji poput "malog ledenog doba" ne mogu se uporediti s nivoom globalnog zagrijavanja u 20. vijeku, pokazuje istraživanje. 

Naučnici ističu da mnogi argumenti koje su ranije koristili klimatski skeptici više ne vrijede. 

Dugo je naučna zajednica smatrala da postoje dokazi da se svijet zagrijavao i hladio u više navrata kroz vijekove, te da je pojačano zagrijavanje Zemlje prisutno od industrijske revolucije samo dio tog procesa i da nije razlog za brigu. 

Nova istraživanja su ozbiljno uzdrmala ovu tezu, prenosi Bi-Bi-Si. 

Naučni timovi rekonstruisali su klimatske uslove u posljednjih dvije hiljade godina koristeći se pokazateljima klimatskih promjena poput godova, korala i jezerskih taloga. 

Istraživanje pokazuje da je "malo ledeno doba" bilo najjače na području Tihog okeana u 15, u Evropi u 17. vijeku. 

Raniji periodi velikog rasta ili pada temperature nikad nisu zahvatali više od polovine zemaljske kugle u isto vrijeme, a današnje zagrijavanje prisutno je na najvećem dijelu Zemlje. 

Najtopliji period u protekle dvije hiljade godina bio je u 20. vijeku i zahvatio je 98 odsto Zemlje. 

Naučnici procjenjuju da je to konkretan dokaz da je globalno zagrijavanje, uzrokovano ljudskim djelovanjem, dovelo do nikad ranije viđenih promjena ne samo u rastu temperature, već i u njihovom "prostornom razmještaju". 

"Iz instrumentalnih podataka, a i rekonstrukcija, vidimo da nivo zagrijavanja u novije vrijeme nadmašuje zagrijavanje uzrokovano prirodnim faktorima", navodi Rafael Neukom sa Univerziteta u Bernu. 

Naučna zajednica je impresionirana kvalitetom novih studija. 

"Napravljeno je istraživanje širom planete uz korištenje više od 700 izvora iz posljednjih dvije hiljade godina", ističe profesor Danijela Šmit sa Univerziteta u Bristolu. 

Naučnici tvrde da će ovo istraživanje bitno doprinijeti demantovanju teza koje su proteklih decenija iznijeli oni koji negiraju globalno zagrijavanje.