Izvodili nuklearne eksperimente

Na ovom mjestu je radijacija i do 1000 puta veća nego u Černobilju i Fukušimi

08:17, 18.07.2019.
Izvor: jutarnji.hr
Thumbnail
Nivo radijacije na dijelovima Maršalovih ostrva u Tihom okeanu, gdje su Sjedinjene Države izvodile nuklearne eksperimente nakon Drugog svjetskog rata, viša je nego u područjima zagađenima nakon nuklearnih katastrofa u Černobilu i Fukušimi, pokazuje najnovije istraživanje.

Između 1946. i 1958. godine, američka je vlada izvela 67 eksperimenata nuklearnim oružjem na atolima Enevetak i Bikini.

Američka je vlada premjestila cijelu jednu populaciju i izložila tamošnje stanovništvo posljedicama zračenja.

Više od 60 godina kasnije, istraživači pri Univerzitetu Kolumbija tvrde da je radijacija na četiri atola i dalje alarmantno visoka, u nekim područjima i do 1000 puta veća od radioaktivnih područja u blizini černobilske nuklearke, u kojoj se nesreća dogodila 1986. godine, i Fukušime, gdje su razorni potres i cunami 2011. uzrokovali nuklearnu nesreću.

Thumbnail

Analizom uzoraka tla naučnici su pronašli koncentracije radioaktivnih izotopa americijum-241, cezijum-137, plutonijum-238, i plutonijum-239 i plutonijum-240 na 11 ostrva širom četiri sjeverna atola.

Populacija Maršalovih ostrva relativno je mala. Na njima živi tek nešto više od 75.000 ljudi, prema popisu stanovništva od jula 2018. Na atolu Enevetak živjelo je 2011. samo 664 ljudi. To je bio jedan od dva atola, zajedno s Bikinijem, koje su istraživači opisali kao "nultu točku" za nuklearna ispitivanja.

Dok se dio od 1.054 ukupna nuklearna testa koje su izvele Sjedinjene Države od 1946. do 1992. dogodio na Maršalovim ostrvima, atoli su izdržali više od polovine ukupne energije koju su tokom tog perioda proizvela sva nuklearna ispitivanja, tvrde na Univerzitetu Kolumbija.

Na atolu Bikini izveden je eksperiment Bravo iz 1954. godine, kada je eksplozija navodno bila 1000 puta jača od one u Hirošimi. Istraživači sa Univerziteta Kolumbija tvrde da je na Bikiniju utvrđen najviši nivo zračenja od svih ostrva, te se Bikini i dalje ne preporučuje za stanovanje.

Stanovnike Bikinija su preselili na druga ostrva, a navodno su se neki mještani vratili krajem 60-ih godina nakon što je američka vlada proglasila da je ostrvo bezbjedno za život. Ubrzo su svi napustili ostrvo zbog visokog nivoa radijacije.

Naučnici ističu kako prisutnost radioaktivnih izotopa na ostrvu Runit u sklopu Enevetaka predstavlja stvarnu zabrinutost te se preporučuje stanovnicima da ne koriste to ostrvo kao izvor hrane ili za bilo koju drugu svrhu.

Podsjetimo, izlaganje visokom nivou radijacije može izazvati opekotine na koži i akutni sindrom zračenja. Takođe može ostaviti dugoročne posljedice po zdravlje poput karcinoma i kardiovaskularnih bolesti.

U istraživanju se također izražava zabrinutost da bi se ispiranje postojećih radioaktivnih izotopa u okean moglo manifestovati podizanjem nivoa mora i zagađenjem.

Na otoku Enevetak trenutno živi nekoliko stotina ljudi. Druga dva atola, Rongelap i Utirik, imali su velike posljedice zbog povećanog zračenja nakon Bravo eksperimenta.

Istraživači su otkrili da sjeverno ostrvo Naen ima najviši nivo vanjskog gama zračenja od svih ostrva uključenih u istraživanje, daleko iznad dopuštene zakonske granice koju su dogovorili Republika Maršalova ostrva i Sjedinjene Države. Utvrđeno je da uzorci tla na Naenu također imaju visoke koncentracije radioaktivnih izotopa.

Prema neprovjerenoj teoriji, to je ostrvo poslužio kao odlagalište za otpad nakon velikog čišćenja Rongelapa, sugerišu naučnici.