Olupina stra 500 godina

Na dnu Baltika pronađen brod iz vremena Kristofera Kolumba 

11:06, 25.07.2019.
Izvor: novosti.rs
Istraživači su na dnu Baltičkog mora, nedaleko od obale Švedske, pronašli olupinu broda starog 500 godina i to u veoma dobrom stanju.

Prema navodima istraživača, brod potiče iz kraja 15. ili početka 16. vijeka, preneli su mediji.

Pretpostavlja se da su jarboli na mestu, a trupovi nedirnuti zbog hladnih, malo slanih i "negostoprimljivih" voda Baltika.

Precizno porijeklo broda još nije poznato.

U vremenu iz kojeg, najvjerovatnije, potiče brod nije bilo popularno davanje imena brodovima te je označen kao "Nepoznati brod", na švedskom "Okänt Skepp".

Brod je dugačak oko 18 metara, metar manje od Kolumbove vodeće "Santa Marije". "Okänt Skepp" je od velikog istorijskog značaja, jer je stariji i očuvaniji od drugih potonulih brodova u Baltičkom moru.

Brod je sagraden u doba Kristofera Kolumba i Leonarda da Vinčija.

Naučnici MMT-a, zajedno sa arheolozima sa Univerziteta Sautemton iz Velike Britanije, produkcijom "Dip si" i Institutom za arheološka istraživanja Sodertorn Univerziteta, napravili su 3D model pronađenog broda.

Olupinu je prvi put otkrila Švedska pomorska uprava 2009. godine, prilikom sonarnog skeniranja mora. Međutim, potpuni značaj ove olupine je, slučajno, otkriven tek deceniju kasnije.

Naučnici su rasporedili vozila na daljinsko upravljanje na palubu broda "Stril Eksplorer" kako bi što detaljnije istražili olupinu.

Arheolog Paceko Ruiz je brod opisao kao "najstariji brod u Baltiku" i kao "mjenjač igara" . Naglasio je da nikad ranije nije nađen brod sa jarbolima i sidrom u tom području.

Najveće pitanje je kako je brod uopšte završio na dnu jer nema štete koja bi mogla da izazove potonuće. Svakako, istraga koja slijedi donijeće nove detalje.