Štiti privatnost građana

Maska koja skriva identitet od oka umjetne inteligencije

17:47, 02.09.2019.
Kamere su svuda oko nas i samo je pitanje vremena kad će nas automatski prepoznavati, identifikovati i pratiti. No, šta ako želite zadržati svoju privatnost i na mjestima na kojima je takav način identifikacije uobičajen?

Poljska dizajnerka Eva Novak osmislila je elegantno i minimalističko rješenje koje bi onima koji ne žele biti identifikovani, moglo osigurati privatnost. Tajna se krije u metalnoj maski nazvanoj Inkognito koju je dovoljno staviti na lice i učiniće vas neprepoznatljivim za kameru i identifikacijske programe.

Naime, ova maska sastoji se od tri metalne pločice – dva kruga smještena na obrazima i jedan pravougaonik koji se proteže od ruba kose do korjena nosa. Povezani su žicom koja ih ujedno drži na mjestu kad se glava pokreće.

Kako objašnjava sama autorka, ovaj dizajn je odabran nakon dugotrajnog testiranja različitih oblika pomoću DipFejs algoritma koji i Fejsbuk koristi za prepoznavanje. Pločice na licu dovoljno reflektuju svjetlost da zapravo zbunjuju softver i čine osobu neprepoznatljivom.

Inkognito možda i nije maska koju biste svakodnevno nosili dok šetate po gradu, a ne znamo ni kako bi, na primjer, reagovala granična policija da se s tim pojavite na kontroli dokumenata pri ulasku u stranu zemlju. Ali je svakako zanimljivo vidjeti da neko razmišlja i o tome kako u današnjem svijetu zadržati barem malo privatnosti.