Sa kvantnim kompjuterom

Kontrirali zakonima fizike: Naučnici uspjeli vratiti vrijeme

12:34, 13.03.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Naučnici su uspjeli promijeniti smjer kretanja vremena sa kvantnim kompjuterom u novom istraživanju koji kontrira običnim zakonima fizike.

Ovaj razvoj događaja također pomaže u boljem razumijevanju kvantnih kompjutera, te su naučnici koristeći elektrone i kvantnu mehaniku uspjeli vratiti vrijeme u eksperimentu čiji su rezultati ravni tome da razbijene kugle bilijara vratimo u prvobitnu formaciju trokuta.

Istraživači dolaze iz Moskve, tačnije iz Instituta za fiziku i tehnologiju, a asistirali su im kolege iz Švicarske i SAD-a. Očekuju da bi se ova tehnika mogla razviti i biti uspješnija i preciznija s vremenom.

"Kreirali smo stanje koje ide u suprotnom smjeru od normalnog termodinamičnog smijera u kojem ide vrijeme", rekao je doktor Gordei Lesovik.

"Vremenska mašina" je ustvari kvantni kompjuter kojeg pokreću elektronski "kubiti". Kubit je sklop informacija koje se opisuju sa brojevima jedan i nula. U istraživanju se kubiti mijenjaju u kompleksnu formaciju jedinica i nula. U ovom procesu se red gubi, baš kao i kada razbijete trokutastu formaciju kugli na bilijarskom stolu, prenosi Independent.

Zatim su napravili drugi program koji bi vratio nered u red, tj. koji bi vratio stvari u prvobitni oblik. To ustvari predstavlja povratak kubita u njihovu startnu poziciju. 

Naučnici su shvatili da ako se radi sa samo dva kubita, "vraćanje vremena" ima 85 odsto šansi da uspije. Kada se u eksperimentu koriste tri ili više kubita, šanse za uspjehom se smanjuju na 50 odsto i dolazi do više grešaka. 

Oni očekuju da će broj grešaka svesti na minimum s vremenom, te smatraju da bi ovo otkriće moglo biti praktično u razvijanju kvantnih kompjutera.