Statički elektricitet

Kad nekog dodirnete pecne vas struja, kako da to spriječite

09:35, 10.03.2019.
Izvor: Kurir
Thumbnail
Osećate struju svaki put kada dodirnete kvaku, slavinu, kada dodirnete neki drugi predmet ili čak neku osobu. Radi se o statičkom elektricitetu.

Ova vrsta energije je statična, miruje, a razlog njenog stvaranja u vama je u neravnoteži elektrona među materijalima koji se dodiruju. Posljedice toga je osećaj da nas je nešto „udarilo“ pri dodiru.

Sve to se dešava jer je vazduh tokom zime dosta suv, a ako ste malo aktivniji, vama se znoje ruke, pa sama „vlažnost“ ruku, omogućava vam da bolje primite tu vrstu energije. Takođe, ako radite u nekoj zgradi i na višim ste spratovima, velika je mogućnost da osjetite ovakvu vrstu energije.

Moguće posledice po zdravlje su gubitak vitamina C, povećanje šećera u krvi, ubrzana pojava umora i oštećenje kože.

Rješenje za ovaj problem leži u uzemljenju objekta koji su skloni gomilanju statičkog elektriciteta, osim toga od pomoći može biti i povišenje relativne vlažnosti u prostoriji, a da bi se vi zaštitili, izbiegavajte materijale poput sintetike. Događa se i da ljudi koji rade neki stresan posao mnogo češće osjete ovakve „udare“, zato razmislite i o tome kada se fokusirate na rješenje ovog problema.

Svakako da ovakav vid „struje“ ne može da bude pretjerano štetan, ali je često neprijatan.