Naučnici pronašli dokaze

Indijska svemirska misija otkrila zaleđenu vodu na površini Mjeseca

15:58, 22.08.2018.
Izvor: B92
Thumbnail
Naučnici su pronašli konačne dokaze koji potvrđuju prisutnost zaleđene vode na površini Mjeseca, prenosi Bi-Bi-Si.

Naslage leda su pronađene na sjevernom i južnom polu Mjeseca, i vjerovatno su drevnog porijekla. Za pronalazak je zaslužna indijska misija - Čandrajan 1, čiji su instrumenti istraživali Mjesec između 2008. i 2009. godine. 

Rezultati misije objavljeni su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). 

Distribucija naslaga leda je nejednaka. Na južnom polu većina leda je koncentrisana u kraterima, dok je na sjevernom polu led rijeđi i rasprostranjeniji. Indijska misija je koristila uređaj za mapiranje minerala M3 i identifikovala tri specifičnosti leda na površini Mjeseca. 

M3 nije samo zabilježio refleksiju leda, već je direktno izmjerio način na koji molekuli leda apsorbuju infracrvenu svjetlost. To znači da mogu da se zabilježe razlike između agregatnih stanja.

Temperature na Mjesecu danju mogu da dostignu i 100 stepeni, zbog čega na Mjesecu uslovi za površinski led nisu povoljni. Međutim, nagib Mjesečeve ose iznosi 1,54 stepena, pa na Mjesečevim polovima postoje mjesta bez dnevne svjetlosti. 

Naučnici procjenjuju da temperatura u trajno zasjenjenim kraterima na Mjesečevim polovima ne prelazi -157 stepeni, što kroz duža razdoblja dovodi do stvaranja postojanih ledenih naslaga. Rezultati misije potvrđuju ranije indirektne detekcije površinskog leda na južnom polu Mjeseca. 

Međutim, ti rezultati nisu nužno dokazivali prisutnost leda. Ako postoji dovoljno leda na površini, u nekoliko prvih milimetara, voda bi mogla da bude dostupna kao resurs za buduće misije ljudi na Mjesec. Površinski je led pronađen i na drugim tijelima Sunčevog sistema, na sjevernom polu Merkura i na patuljastoj planeti Cerera, navodi Bi-Bi-Si.