Kineski odgovor

Huawei priprema alternativu Guglovoj prodavnici aplikacija

16:36, 21.05.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Nakon što je informacija kako Huavej ostaje bez podrške za Android uzdrmala milione korisnika širom svijeta, kineski tehno gigant već priprema originalnu alternativu Guglovom "Play Store"-u, javlja "Bloomberg".

Američko ministarstvo za trgovinu danas je dalo Huaveju privremenu dozvolu da zadrži svoje proizvode do 19. augusta ove godine. Šta će biti poslije toga, ostaje da vidimo.

U međuvremenu, "Bloomberg" podsjeća kako je Huavej u 2018. ponudio proizvođačima aplikacija da im pomogne ulazak u Kinu, najveće svjetsko tržište pametnih telefona, tako što će napraviti softver za njegovu "App Gallery". Kao i svi drugi prodavači Android telefona, Huavej je bolno svjestan koliko je ovisan o Guglovim aplikacijama i aplikacijskoj platformi, mada za razliku od većine drugih, ova kompanija je takođe pod velikim nadzorom američke vlade. 

Dakle, Huavej se već od ranije počeo pripremati za potencijalni gubitak radnog odnosa sa Guglom. 

Čini se, međutim, da su alternativni planovi Huavejevih prodavnica aplikacija ovisni samo o tome da će izgubiti pristup Guglu kao poslovnom partneru, a ne svakom američkom provajderu i proizvođaču softvera. Budući da bi Huaveju mogao biti zabranjen rad sa bilo kojom američkom kompanijom, kineski tehnološki div ne bi mogao poslovati ni sa Fejsbukom, Tviterom, Pinterestom i čitavom gomilom mobilnih aplikacija.

Huavej je kompanija sa velikim resursima i bila je na putu da postane najplodniji proizvođač pametnih telefona na svijetu ove godine, prije intervencije američke vlade. Kao takav, Huavej je korisnicima obećao svoje prodavnice aplikacija. 

U najoptimističnijem pogledu kineske kompanije, "App Gallery" bi služila kao most između istoka i zapada - mjesto distribucije aplikacija kako evropskoj tako i azijskoj, prvenstveno kineskoj publici. 

Tehno kritičari smatraju kako bi ovo imalo smisla kao ponuda i ohrabrenje Guglu da nastavi poboljšavati "Play Store". Međutim, ozbiljnost sveobuhvatne zabrane Trampove administracije čini da čak i plan razvoja "App Gallery" ne bi donio pozitivne rezultate za Huavej.