Raste broj napada

Hakeri se svete Ekvadoru zbog hapšenja Asanža

16:28, 16.04.2019.
Izvor: RTS
Thumbnail
Broj pokušaja hakerskih napada na institucije ekvadorske vlade se udvostručio otkada je Ekvador ukinuo azil osnivaču "Vikiliksa" Džulijanu Asanžu u Ambasadi u Londonu prošle sedmice, rekao je jedan od zvaničnika, prenosi Rojters.

Zamjenik ministra za telekomunikacije Patricio Real rekao je da su veb-sajtovi predsjedništva zemlje, centralne banke i ministarstva spoljnih poslova dnevno pretrpjeli 40 miliona hakerskih napada, od kada je Asanža iz ekvadorske ambasade odvela londonska policija.

Asanž je u Ambasadi Ekvadora boravio od 2012. godine.

Real nije pripisao hakerske napade nijednoj određenoj grupi. Kako je rekao, hakere će biti teško identifikovati, navodi Rojters. 

Prema njegovim riječima, međutim, hakerska grupa "Anonimus", koja je preuzela odgovornost za sajber napade na vladine institucije u SAD i Britaniji, prijetila je i u slučaju Ekvadora.

"Tokom poslijepodneva 11. aprila skočili smo sa 51. na 31. mjesto na svijetu po broju hakerskih napada", naveo je Real.

Zbog navodne zavjere u koju je bio uključen i bivša vojna analitičarka Čelsi Mening, američki tužioci su, poslije hapšenja, najavili da će protiv Asanža podnijeti tužbu.

Kako se navodi, namjeravali su da dobiju pristup vladinom kompjuteru, gdje se nalazila najveća baza klasifikovanih podataka u američkoj istoriji.

Real je rekao da u hakerskim napadima nisu ukradeni vladini podaci, ali su otežali građanima i zaposlenima da pristupe svojim nalozima na sajtovima.

Ekvadorski sudija odredio je pritvor do početka suđenja jednom državljaninu Švedske, bliskom  Asanžu, zbog navodnog učešća u hakovanju vladinih kompjuterskih sistema.

Ministarka unutrašnjih poslova Marija Paula Romo izjavila je da je vlada identifikovala dva ruska hakera koji žive u Ekvadoru, iako još nisu uhapšeni.