Istraživanja pokazuju

Globalno zagrijavanje: Okeani mijenjaju boju

07:10, 12.03.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Klimatske promjene će do kraja 21. vijeka najvjerovatnije utjecati na boju polovine okeana na Zemlji, predviđa istraživanje uglednog "Massachusetts Institute of Technology" objavljeno u "Nature Communications".

Kako temperature budu rasle suptropski okeani bit će, kaže istraživanje, plavlji, a oni oko ekvatora i polova zeleniji. Boja okeana ovisi o interakciji sunčeve svjetlosti i onoga što je u vodi. Mikroskopske morske alge ili fitoplanktoni, vidljivi na satelitskim snimcima, ključni su pokazatelj zdravlja mora. 

Kod fotosinteze, hlorofil u fitoplanktonu apsorbuje plavo svjetlo iz spektra pa se algama bogata područja doimaju zelenijima. U dijelovima gdje je fitoplanktona manje, u nekim slučajevima i manje morskog života uopšte, okeani će izgledati plavlji jer molekule vode apsorbuju sve osim plavog svjetla u spektru.

Rezultati kompjuterske simulacije naučnika sa MIT-a odražavaju ono što postojeći satelitski snimci pokazuju, i tako dokazuju da ovaj model može biti korišten u predviđanju promjena nivoa fitoplanktona zbog zatopljenja mora. 

Promjene u broju hlorofila mogu biti posljedica klimatskih promjena, ali na njih mogu utjecati i normalni vremenski događaju kao "El Ninjo" koji se pojavi svakih nekoliko godina.

"El Ninjo" je prirodna meteorološka pojava povezana s promjenama klime u tropskim oblastima.