Neophodne hitne mjere

Globalni porast temperature, klimatske promjene "umiješale prste"

07:34, 09.10.2018.
Izvor: B92
Thumbnail
Početak oktobra donio je neobično visoke temperature. Klimatske promjene “umiješale su prste“, a stručnjaci zovu na hitnu reakciju i kažu – posljednji je trenutak za spas planete.

Na Međunarodnom panelu o klimatskim promjenama (IPCC) upozoreno je  da je neophodno preduzeti hitne mjere. Naučnici upozoravaju da je ostalo malo vremena, odnosno crvena linija da se globalno zagrijavanje ograniči na maksimalnih 1,5 stepeni Celzijusa bi mogla da bude pređena već 2030.godine. Čak pola stepena više donijelo bi nove suše, poplave, ekstremne temperature i siromaštvo za stotine milona ljudi širom svijeta. 

U izvještaju IPCC ističe se da je cilj zadržati globalni porast temperature na manje od jednog i po stepena, što zahtijeva “brže i opsežne promjene u svim aspektima društva“. 

Globalna temperatura je trenutno viša za jedan stepen nego prije sto godina. Prate je katastrofalni uragani u SAD, rekordne suše u Kejptaunu, šumski požari čak i u arktičkom pojasu, a planeta je na putu da pređe prag i ide ka zagrijavanju od tri stepena. Stručnjaci navode da je izazov ogroman, ali da još ima vremena za stvaranje prosperitetne, održive budućnosti. 

Ovaj izvještaj došao je u pravo vrijeme, u trenutku kada meteorolozi upozoravaju na oktobarske temperature iznad prosjeka. Kako su upozorili evropski meteorolozi, temperature će ovog mjeseca biti u prosjeku više za 7 do 10 stepeni, a neobično toplo vrijeme neće zaobići ni Srbiju. 

Severe Weather Europe je na svom portalu objavio da se veoma toplo vrijeme očekuje u centralnoj Evropi, gdje će se temperature sredinom ove sedmice kretati oko 25 stepeni, u Francuskoj i Španiji 30, pa i iznad toga. 

Veoma toplo vrijeme očekuje se i u najsjevernijim dijelovima Evrope, usljed širenja toplog talasa preko preko Skandinavije i Atlantskog okeana sve do Grenlanda. Narednog vikenda na sjeveru Evrope se očekuje temperatura za čak 15 stepeni više od prosjeka.