Gugl povukao 29 aplikacija

Fotošop aplikacije nose viruse, tri aplikacije preuzelo milion ljudi

07:01, 14.02.2019.
Izvor: Telegraf.rs
Thumbnail
Google je povukao 29 foto aplikacija iz svoje prodavnice nakon što je otkriveno da imaju maliciozni kod koji pušta oglase preko celog ekrana, krade informacije od korisnika tako što ih navodi da pomisle da su pobijedili na nekom takmičenju, a u pojedinim slučajevima su čak krale fotografije korisnike kako bi ih slali njihovim kreatorima.

Sudeći po blogu koji je objavila kompanija za sajber bezbjednost Trend Micro, neke od tih aplikacija preuzete su na milione puta. Neke od njih su se čak krile sa liste aplikacija na telefonu u nadi da će korisnik zaboraviti da ih je instalirao.

Aplikacije koje su korisnicima govorile da su pobijedili na nekom takmičnjeu su ih "vozale" preko nekoliko ekrana da bi na kraju od njih tražile da daju svoje lične podatke, dok su aplikacije namjenjene uljepšavanju fotografija imale kod koji je njihovim tvrocima dozvoljavao da ih ukradu.

Takođe, stručnjaci su primjetili da je uložen veliki trud kako bi aplikacije izgledale legitimno, i jedini način da neko utvrdi da su problematične bio je da pročita komentare korisnika prije njihovog preuzimanja.

Tri maliciozne aplikacije, Pro Beauty Camera, Cartoon Art Photo i Emoji Camera, imale su preko milion preuzimanja, a 11 drugih je skinuto najmanje 100.000 puta.

Ovo je poprilična količina malwarea koja se prošla kroz Googleovu prodavnicu aplikacija, ali čini se da hakeri naporno rade kako bi to bilo moguće i smišljaju nove načine za varanje bezbednosnih mehanizama koje je kompanija postavila kako bi štitila svoje korisnike.