Blokiranje heštagova

Fejsbuk i Instagram blokira antivakcionu politiku

07:34, 13.05.2019.
Izvor: Telegraf.rs
Thumbnail
Poslije kritika na dozvoljavanje heštegova kojima se brže šire lažne vesti, kompanija Facebook odlučila je da se pozabavi ovom opcijom u okviru Instagrama i ograniči mogućnosti za zloupotrebu, prenosi portal Seebiz.

Problem je izašao u prvi plan nakon što su se pojavili tagovi koji promovišu postove u kojima se tvrdi da "vakcine mogu ubiti", pa će Instagram na prvom mjestu blokirati one tagove koji šire dezinformacije u vezi s vakcinasanjem, da bi se kasnije proširio i na druge netačne informacije.

Tako su već blokirani heštagovi poput #vaccinescauseautism i #vaccinescauseaids, a sada se planira blokiranje i onih koji ne sadrže konkretnu informaciju, ali se koriste za širenje lažnih vesti, poput #vaccines1234.

Kada Instagram blokira neki hešteg više nije moguće pronaći one sadržaje koji su bili organizovani u okviru njega, pa klik na banovani hešteg ne donosi nikakve rezultate, čime se sprečava dalje širenje netačnih, te zlonamjernih informacija.

Pored toga, Instagram radi i na drugim načinima za borbu protiv lažnih vijesti u situacijama kada neki korisnik pretražuje problematični hešeag.