Revolucija u Eplu

Epl sprema vodootporni telefon

18:10, 21.12.2018.
Thumbnail
Postoji razlika između stepena otpornosti na vodu kod sertifikacije telefona.

Postoje uređaji koji su otporni na vodu do određenog stepena, dok su drugi u potpunosti vodootporni.

U najvećem broju slučajeva, većina današnjih telefona ima neku vrstu IP zaštite, a nedavno otkriveni patent sugeriše da će Epl zaštitu svojih iPhone modela podići na viši nivo.

Prema patentu, Epl se poigrava sa idejom da više komponenti i portova za iPhone načini otpornim na tečnost ili čak u potpunosti vodootpornim.

Na primjer, patent opisuje kako neki portovi (Lightning port, USB-C port i drugi) mogu imati vakuumski zapečaćen konektor koji će spriječiti prodiranje vode i oštećenje komponenti.

Epl u svojoj prijavi pominje da telefoni postaju sve bitiniji u našim dnevnim životima, a često se koriste u zahtjevnim okruženjima, što znači da im može zatrebati još više zaštite nego do sada.

S obzirom na to da se radi o patentu, nije poznato da li Apple ima namjeru da ideju pretoči u konkretan proizvod odnosno karakteristiku.

 Trenutno, iPhone XS i XS Max imaju IP68 rejting, što znači da su otporni na prašinu, prljavštinu i pijesak, a takođe mogu da izdrže pod vodom do 30 minuita, na dubini od 1,5 metara.