Fenomen na dva točka

Električni trotineti - trend kratkog daha ili prevozno sredstvo budućnosti?

17:07, 13.08.2019.
Izvor: B92
Evropski gradovi od Pariza do Berlina traže rješenje za fenomen na dva točka koji brzo mijenja izgled gradskih ulica širom svijeta: električne trotinete.

Protivnici traže da ovo sve popularnije prevozno sredstvo odmah bude zabranjeno, da se vozačima naplaćuju kazne za prebrzu vožnju, ali i da se za vožnju električnog trotineta polaže vozački ispit.

Pristalice električne trotinete vide kao skok u budućnost, uzbudljiv način zasnovan na aplikacijama da se juri od Luvra do Ajfelove kule bez zagađivanja planete koja se već guši, prenosi AP.

Kritičari to osporavaju i ističu veliki broj povreda, pa čak i pogibija u kojima su učestvovali električni trotineti. Oni naglašavaju da je to nova smetnja za pješake i vozače koji se već bore s nedostatkom prostora na gradskim ulicama.

Evropske zemlje se sa novom modom bore na različite načine, pa su se članovi francuske vlade juče sastali sa žrtvama nesreća sa električnim trotinetima, a u pripremi su i nova pravila.

Samo Pariz ima više kompanija za iznajmljivanje električnih trotineta nego cijele SAD, a istorijskim ulicama grada prolijeće najmanje 20.000 popularnih vozila. Većina je bazirana na aplikaciji i iznajmljena tako što ih vozači uzimaju i ostavljaju gdje god žele, što je posebno privlačno za tinejdžere i turiste.

Žrtve nesreća navode da ti korisnici, međutim, ne poznaju francuske puteve i pravila. U Parizu je ove godine jedan vozač električnog trotineta poginuo, a mnoštvo ih je povrijeđeno. U tom gradu se za vožnju električnog trotineta na trotoaru naplaćuje kazna od 135 evra.

Gradske vlasti žele da ograniče vožnju na 20 kilometara na čas u većem dijelu grada, a na osam kilometara na čas u kvartovima sa mnogo pješaka. Planirano je i da se broj operatora ograniči na tri kako bi se smanjio broj električnih trotineta.

Nova pravila koja će, kako se očekuje, stupiti na snagu u septembru, proširiće ta ograničenja i na druge francuske gradove, a uključivaće kazne za prebrzu vožnju i do 1.500 evra.

Berlin je legalizovao električne trotinete prije dva mjeseca i ubrzo shvatio da su mu potrebnija stroža pravila. Gradski zvaničnici najavili su prošle nedjelje planove za izgradnju parkinga za električne trotinete, koji često stoje nemarno ostavljeni na trotoarima.

Berlinska policija će ubuduće imati patrole zadužene za sprečavanje nezakonitog ponašanja, kao što je preticanje.

Njemačka policija navodi da je sedam ljudi bilo ozbiljno povrijeđeno, a da ih je 27 zadobilo lakše povrede u nesrećama sa električnim trotinetima od sredine juna, ističući da je većina nesreća izazvana nesmotrenim ponašanjem vozača.

U Velikoj Britaniji zabranjeno je voziti električni trotinet na trotoaru, a prekršaj je koristiti ih na putevima jer oni nisu u skladu sa zakonima koji obuhvataju osiguranje, takse i vozačke ispite.

Televizijska voditeljka i Jutjub zvijezda Emili Hartridž (35) prva je osoba u Velikoj Britaniji koja je poginula vozeći električni trotinet, kada ju je 12. jula udario kamion u južnom dijelu Londona.

Sljedećeg dana, 14-godišnji dječak je zadobio povrede glave, nakon što je udario u autobusku stanicu u jugoistočnom dijelu grada.

Električni trotineti postali su dio urbanog pejzaža glavnih španskih gradova, koji su usvojili čitavu zbrku zabrana.

Kacige su u Madridu obavezne samo za mlađe od 16 godina, dok su obavezne za sve u Barseloni, gdje je žena stara 92 godine preminula nakon što ju je prošle godine pregazio električni trotinet. Vozač je bio pod istragom zbog ubistva iz nehata, ali je na kraju prošao samo sa novčanom kaznom zbog nedostatka propisa.

U Madridu gradske vlasti zabranjuju da se električni trotineti voze na putevima sa više od jedne trake, a maksimalna propisana brzina je 30 kilometara na čas.

Brisel, glavni grad Belgije i Evropske unije, od prošle godine je preplavljen električnim trotinetima, a svaka od 19 gradskih opština ima svoja pravila za ta vozila.

Neke naplaćuju kazne za prekoračenje brzine, dok druge nameću ograničenja parkiranja, a kacige nisu obavezne. Portparolka grada je rekla da je u Briselu do sada zabilježena jedna nesreća sa smrtnim ishodom.

Italijansko ministarstvo transporta usvojilo je prošlog mjeseca novi set pravila za sva vozila na električni pogon. Električni trotineti dozvoljeni su na ulicama, ali im je brzina ograničena na 30 kilometara na čas, dok je u pješačkim zonama brzina ograničena na šest kilometara na čas.

U balkanskim zemljama električni trotineti su i dalje u sivoj zoni, osim u Sloveniji, koja priprema nacrt zakona kojim će njihova vožnja biti zabranjena u pješačkim zonama i na biciklističkim stazama.

Maksimalna dozvoljena brzina biće 25 kilometara na čas, ali će u pješačkim zonama električni trotineti morati da se kreću brzinom hoda. Za njih će važiti ista pravila kao i za bicikle, što znači da će morati da imaju svjetla i da će kacige biti obavezne za maloljetne vozače.

Širom SAD gradovi se takođe bore da regulišu pravila za iznajmljivanje električnih trotineta i da zaštite njihove vozače od povreda.