Stavljeni na crnu listu

Dva američka gignata ne odustaju od podrške za "Huawei" uređaje

08:33, 26.06.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Odluka američke vlade da stavi "Huawei" na svoju crnu listu dovela je do bojazni da će budući Huawei uređaji izgubiti podršku američkih kompanija kao što su "Google", "ARM" i "Microsoft".

Posebno su bili zabrinuti vlasnici "Huawei" laptopova, kada su krajem prošlog mjeseca nestali svi tragovi o "MateBook X Pro" modelu, iako je laptop vraćen mjesec dana kasnije.

"Microsoft" je preko PC Word-a potvrdio da će "Huaweijevi Windows" laptopovi nastaviti da dobijaju softversku podršku, uprkos odluci administracije SAD o zabrani trgovine sa kineskom kompanijom. U izjavi za medije, predstavnik "Microsofta" je rekao:

"Ostajemo posvećeni pružanju izuzetnog korisničkog iskustva. Naša početna procjena odluke Američkog ministarstva trgovine u odnosu na "Huawei" pokazala je da možemo da nastavimo sa ponudom ažuriranja "Microsoft" softvera korisnicima sa "Huawei" uređajima".

Ovo se poklapa sa prethodnom izjavom kineskog tehnološkog giganta, koji je obećao da će svi "Huawei" računari nastaviti da dobijaju "Microsoftovu" podršku, kao i Android ažuriranja za "Huawei" pametne telefone i tablete.

Isto uveravanje dao je i Intel, kada su u pitanju "Huawei" uređaji koji koriste Intel procesore.

Međutim, potrebno je istaći da se ta obećana ažuriranja odnose samo na postojeće "Huawei" uređaje. Ostaje da se vidi kako će zabrana američke administracije uticati na budući hardver kompanije.