Braće i kafriol i paradajz

Duplo brži od čovjeka: Bere 25 hiljada malina na dan

07:17, 30.05.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Ovaj robot specijalista je za branje malina i u tom poslu dvaput je uspješniji od ljudi jer za dan nabere 25.000 malina, dok je ljudski maksimum 15.000 plodova.

Osmislio ga je profesor robotike na Univerzitetu Plimut Martin Stelen, a projekat je razvila kompanija Fildvork robotiks. Robot koristi tehnike mašinskog učenja da bi identifikovao "zrele" maline i za to koristi svoje kamere i senzore.

Kada pronađe "dobru" malinu za hvatanje, njegove hvataljke, koje podsjećaju na štipaljke za roštilj, hvataju plod i beru ga, a potom ga stave u korpu.

Tehnologija za razvoj je koštala skoro 900.000 dolara i koštaće još više jer konstruktori imaju u planu da razviju nove sposobnosti ovog uspješnog radnika.

Prema Andreju Džonsonu, portparolu Frontier IP - kompanije koja je specijalizovana za komercijalizaciju univerzitetske intelektualne svojine, koja podržava Fildvork, ovaj robot bi mogao da bere po jednu malinu na svakih deset sekundi i to 20 sati dnevno.

Kada bi se robotu dodalo još "ruku" - na primjer četiri - učinak bi mu bio još bolji.

Komercijalna proizvodnja trebalo bi da počne 2020. godine. Za sada nije poznato koliko će koštati.

Pošto se ovako dobro pokazao u branju malina, u toku je proširenje njegovih mogućnosti i na branje paradajza i karfiola.