Značajne izmjene

Dacia Sandero ulazi u "Golf" klasu

08:30, 29.08.2018.
Izvor: B92
Thumbnail
Rumunski niskobudžetni podkompaktni automobil Dacia Sandero doživele značajne izmene u novoj generaciji.

Dacija je pod "kapom" francuske Renault Grupe lansirala Sandero 2008, druga generacija je nastavila istim stopama 2012, ali treća planirana za 2019. će donijeti bukvalno nov model. 

Kako prenose pojedini mediji, Sandero će porasti na oko 4,1 metara i ući u klasu kompaktnih automobila, ili ako vam je lakše "Golf" klasu. 

Novi Sandero će biti baziran na istoj platformi na kojoj Renault pravi svoj popularni model Clio, ali neka vas ne zbuni što francuski adut spada u nižu klasu jer slično rade Škoda sa Rapidom i Peugeot sa modelom 301. 

Napredna CMF-B arhitektura će omogućiti Sanderu bolje bezbjednosne tehnologije, poput automatskog kočenja u hitnim slučajevima, pa bi ovaj model Dacije konačno mogao da konkuriše za pet zvjezdica na Euro NCAP testu sigurnosti.

Brojne promjene uticaće i na pogonske jedinice, a očekuje se da nova generacija Sandera dobije novi Renaultov 1,0-litarski motor koji će doći u dvije verzije, sa 75 i 90 KS. 

Biće dostupan i 1,3-litarski benzinac sa 115 KS koji Renault razvija u saradnji sa Daimlerom. To bi bio najbrži Sandero u istoriji u Evropi. 

U planu je i jedna dizelska jedinica, provjereni 1,5 dCi koji stiže sa AdBlue tehnologijom. Što se tiče enterijera, on će umnogome biti preslikan iz Dustera, uz LED ambijentalno osvjetljenje. 

Spekuliše se da će najjeftinija verzija koštati oko 8.000 evra, a najskuplja u Stepway izvedbi imati početnu cijenu od 13.000€. 

Treća generacija Sandera stiže krajem 2019.