Sajber bezbjednost i privatnosti

Apple ima nove funkcije koje se neće dopasti društvenim mrežama

09:57, 10.06.2018.
Izvor: B92
Thumbnail
"Apple" je imao dosta toga da kaže o sajber bezbjednost i privatnosti tokom nedavno održane WWDC 2018 konferencije. Iako su neke od Apple-ovih objava softvera bile mlake, kompanijin fokus na sajber bezbjednosti i privatnost je bio agresivan.

Glavna karakteristika iz ovog sektora je ono što Apple zove "Intelligent Tracking Prevention", tehnologiju koju je kompanija ugradila u svoj Safari veb pregledač. 

Ta funkcija će vas upozoriti ukoliko je veb lokacija implementirala karakteristike poput "Like" tastera ili polja za komentare na Facebooku. 

Kada je MacOS Mojave bude dostupan javnosti, Safari će vam dati bolju ideju o tome kada vas neko prati na internetu. Kada naiđete na veb lokaciju koja vas prati, bićete upozoreni. 

Apple se nije zaustavio na tome. Safari otežava oglašivačima da kreiraju "otisak prsta" osobe na internetu. Otisak prstiju je način da oglašavači kreiraju profil korisnika bez upotrebe kolačića ili trekera. 

Umjesto toga, ovaj metod se oslanja na stvari kao što su veb pregledač, fontovi i drugi podaci o konfiguraciji sistema kako bi kreirali profil korisnika i način na koji on koristi veb. 

Iako tokom objave novih funkcija privatnosti Facebook nije prozvan po imenu, društvena mreža je kroz istoriju imala prisan odnos sa oglašavačima, dajući im pristup ličnim podacima miliona korisnika za ciljano oglašavanje. 

Appleovo povlačenje mogućnosti kreiranja otisaka prstiju će naštetiti oglašivačima, ali istovremeno i Facebooku.

Još jedna karakteristika, objavljena tokom WWDC-a, bi mogla više da šteti Facebooku, a u pitanju je App Limits. 

Ta nova funkcija za iOS 12 bi trebalo da ohrabri ljude da manje koriste svoje uređaje, obezbeđujući pristup podacima koliko vremena troše u pojedinačnim aplikacijama. App Limits takođe omogućava postavljanje vremenskih ograničenja na upotrebu aplikacija, zatvarajući ih kada se limit dostigne. 

Ovo će sigurno dodatno štetiti Facebook društvenoj mreži. 

"Manje vremena provedenog na Facebooku znači i manji prikaz oglasa, što će značiti manje prihoda od oglašavanja", istakao je Majkl Fausete, glavni istraživač u kompaniji G2 Crowd. Kada vidite koliko sati ste potrošili u svom News Feedu, postavljanje ograničenja na korišćenje Facebooka je prirodan sljedeći korak. 

Apple je ovu priliku iskoristio i da negira bilo kakve navode o deljenju podataka sa Facebookom, integracija sa društvenom mrežom, u koju je kompanija uložila puno truda kako bi je da promovisala, više nije poželjna. 

Bolja integracija sa Facebookom je nekada bila neophodna funkcija, ali je vremenom za Apple to postalo odgovornost. 

Sve navedeno predstavlja loše vijesti za popularnu društvenu mrežu, ali i dobre vijesti za privatnost korisnika, čak i ukoliko oni ne koriste Apple uređaje.