Posebna haljina koja to prikazuje

Žene u klubu dodirnu 157 puta u manje od četiri sata VIDEO

07:40, 09.01.2019.
Izvor: Telegraf.rs
Thumbnail
Gorući problem seksualnog uznemiravanja u zadnje vreme koriste mnoge marketinške agencije koje pokušavaju da prikažu važnost problema i iskazuju svoj stav o tome.

Ne zvuči baš najbolje da to rade u vlastitu korist, ali ipak stvaraju pozitivan pokret i potiču raspravu u javnosti.

Postoji jedna reklama koja nam je posebno zapala za oko. Radi se o reklami švajcarske fabrike Schweppes i brazilske agencije Ogilvy. Njihova kampanja usredsređena je na problem uznemiravanja žena i naziva je “Haljina za poštovanje” ili “Dress for respect”. Reklama prikazuje tri žene u klubu koje muškarci često dodiruju dok nose tu posebnu, pametnu haljinu

Radi se o pametnoj haljini koja je dizajnirana tako da u sebi ima ušivene snažne senzore koji reaguju svaki puta kada ih neko dodirne. Osmišljena je tako da pokaže signal nakon svakog dodira u realnom vremenu. Eksperiment je uključivao tri devojke koje su u toj haljini izašle u klub u Brazilu. Svaki put kada bi ih netko dodirnuo, haljina bi slala signal preko WiFi mreže što bi voditelji eksperimenta odmah mogli da vide.

Cilj je bio prikazati koliko se djevojke često susreću sa seksualnim i javnim uznemiravanjem. Ne treba spominjati da su za vreme eksperimenta sve tri bile dodirivane, čak i kada su prikazale kako ne žele da se to događa. Nekima su muškarci prilazili i čak pokušavali da ih poljube dok su one vrlo jasno davale do znanja da im se to ne sviđa.

Rezultati su na kraju pokazali kako su žene u manje od četiri sata bile dodirnute 157 puta. Ovo znači da su doživele preko 40 dodira u jednom satu. I to ono koje nisu htjele. Inače, reklama počinje prikazom brazilske statistike o uznemiravanju žena koja je dosta tužna, a i dobar razlog za stvaranje ovakve reklame.

Navode kako je 86 odsto žena u Brazilu doživjelo uznemiravanje u klubu, a osim toga su doživjele da ih neugodno dozivaju, zure u njih, daju im se seksualni komentari i govore psovke. Uz to, gotovo polovina brazilske populacije doživela je neželjeni fizički kontakt barem jednom od 2016. godine.

Zanimljivost reklame su i komentari muškaraca. Naime, na početku videa ispitano je nekoliko muškaraca šta misle o eksperimentu na što su odgovori bili skeptični. Naveli su kako se žene naprosto vole žaliti na sve i “ko to izlazi u četvrtak samo da bi plesao”, čime su aludirali da devojke koje izlaze u klubove valjda žele biti dodirivane i samo traže seksualno iskustvo.

Na kraju eksperimenta, muškarcima koji su bili u klubu prikazan je cijeli video, a kako je sve to na kraju izgledalo dosta ih je zbunilo. Kada su im pokazali video devojaka i ponašanja ostalih muškaraca, ostali su razočarani i poprilično izbezumljeni. Sami su se šokirali onime što vide. Ovakve reklame možda i njima napokon daju do znanja da problem zaista postoji.