Istraživanja pokazala

Zagrljaj nam otkriva u kakvoj smo vezi

07:25, 05.03.2019.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Psihološka računica pokazuje da je ljudima u prosjeku potrebno 13 zagrljaja dnevno za punu "terapiju" protiv stresa, osećaja usamljenosti i nepripadanja, za sreću, spokoj i doživljaj sigurnosti.

Većina, međutim, ostaje uskraćena za tu "dozu", a istraživanja pokazuju da čovjek prosječno provede sat vremena grleći se. Nije svaki zagrljaj isti niti svaki isto poručuje, pa tako stručnjaci razlikuju nekoliko "vrsta" i izlistavaju šta svaki od njih otkriva o zagrljenim osobama.

ZAŠTITNIČKI

Ako muškarac grli ženu tako što svoje ruke stavlja oko njenog struka dok se ona nalazi ispred njega okrenuta leđima, znači da joj poručuje da je preuzeo ulogu zaštitnika. To je zagrljaj koji asocira na sigurnost.

"Muškarac vam pokriva leđa i time vam poručuje da želi da bude vaše utočište", kaže Peti Vud, američki stručnjak za govor tjela.

UTEŠNI

Kada se partneri grle tako što jedno drugom spuštaju glavu na rame, a rukama međusobno dodiruju leđa, jasno je da tješe jedno drugo. Ovaj zagrljaj pruža osećaj nade i spokoja.

"Leđa su vrlo ranjiv dio tjela. Zagrljaj sa rukama na leđima je vaš način pružanja utjehe partneru", kaže Vudova.

PRIJATELjSKI

Ako se osobe grle tako što tapšu jedna drugoj leđa, ne znači da su stvarno intimne, nego da su bliske, prijateljski nastrojene.

"Ovo je način na koji muškarci grle svoje prijatelje, što nije nimalo romantično", kaže dr Kristofer Blazina, autor knjige "Tajni život muškaraca".

ROMANTIČNI

Ukoliko se grlite dok lagano plešete, tako što on drži ruku oko vašeg struka, a vi oko njegovog vrata, "isijavate" romantiku. Ovakav zagrljaj je tipičan za mladalačku ili ranu ljubav.

PANIČNI

Kada vidite da djevojka grli momka ili on nju tako što mu bukvalno "lomi tijelo", stiska ga oko vrata, poručuje da je uplašena da će ostati bez njega.

STRASNI

Kada jedan partner nogama opkorači drugog dok on sedi ili stoji, znači da je požuda veoma jaka. Ovaj položaj otkriva da među njima postoji izrazita fizička privlačnost i strast.

DISTANCIRANI

Postoji zagrljaj koji se naziva "londonski most", a "pravi" se tako što se par grli gornjim delom tela, a donji drži udaljenim. Na taj način oni emituju poruku da među njima postoji nerazumevanje i odsustvo emocija.

DUBOKOEMOTIVNI

Kada se par grli gledajući se u oči sve vrijeme, znači da među njima postoji velika povezanost duša. Bez obzira na oblik zagrljaja i njegovo trajanje, održavanje kontakta očima je od najveće važnosti, jer govori o dubokoj ljubavi i bliskosti.

JEDNOSMJERNI

Jedna osoba čvrsto grli drugu koja za to vrijeme stoji nezainteresovano, kao da je krpena lutka, što ukazuje na duboku emocionalnu neravnotežu između njih. U pitanju su jednostrana osećanja.