Telefoni su neprijatelji

Uklonite bivšeg sa društvenih mreža

10:34, 06.01.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Kada se nađete u raljama prekida ljubavne veze, jako je važno uz sebe imati prijatelje, porodicu i plan za nove aktivnosti. Eksperti su iznijeli nekoliko praktičnih i jednostavnih savjeta za lakše preboljevanje neuspjele veze.

Svaka osoba pojedinačno drugačije doživljava emocije i prekid, te nema potrebe ni smisla da se pitate kako je vašem partneru nakon prekida. Ne trebate gledati njegove objave na društvenim mrežama i tražiti skrivene poruke ili pokušavati shvatiti kako se on osjeća.

"Prestanite se upoređivati s njim, drugačije ste doživjeli prekid i imate pravo biti povrijeđeni. Prihvatite to i nastavite sa procesom preboljevanja", rekao je terapeut Spenser Nortej.

Naglasio je da obavezno morate prekinuti sav kontakt sa bivšim partnerom, te ga ne smijete pratiti na društvenim mrežama.

"Pametni telefoni i društvene mreže su naš neprijatelj u ovom slučaju jer nam je tako lakše pratiti svoje bivše i javiti im se u momentu slabosti. Zbog toga morate “spaliti taj most” kako ga više ne biste mogli prelaziti i vraćati se u nešto što je dio prošlosti", rekao je.

Nema ništa loše u izležavanju i prejedanju kući, u previše izlazaka sa prijateljima i potencijalnim budućim partnerima ali je jako važno da shvatite da na taj način samo odlažete suočavanje sa emocijama i da je potrebno da sami sebi “stanete na crtu” kako bi što prije mogli preboljeti propalu vezu.

"Vaši osjećaji su tu da bi ih vi osjetili, ne da bi ih ignorisali. Pustite bol da odradi svoje, zatim nastavite dalje sa životom", kaže Spenser.

Kada prekinete vezu, imat ćete viška slobodnog vremena te ga je najbolje potrošiti na neki novi hobi ili nešto čime ste se bavili kada ste bili slobodni. Probajte volontirati, idite u teretanu, pišite ili počnite čitati.

"Kada se veza završi, važno je povezati se sa osobom koja vam je ustvari najbitnija u životu, a to ste vi" rekao je terapeut Juan Olmedo.

Oslonite se na prijatelje, družite se i ne zadržavajte ništa u sebi. Njima možete reći ako ste loše, ako ste tužni ili ako vam bivši partner nedostaje.

U svijetu postoji izreka “nostalgija je lažov”, te nam se poslije prekida nekog odnosa vrlo često dešava da zamišljamo stvari drugačije nego što su bile. Zbog toga treba odoljeti iskušenju i sjetiti se da vaš partner nije volio iste stvari kao i vi, da se niste slagali i da veza nije funkcionisala. Kada osjetite da vas obuzima nostalgija, sjetite se mana koje je vaš bivši imao i fokusirajte se na njih.

Jako je važno shvatiti gdje ste pogriješili u vezi. Nije moglo biti samo do vašeg partnera, čak i ako je vaš bivši 90 posto kriv za prekid, jako je bitno znati priznati svoj udio od deset posto. Ovo će vam pomoći da shvatite šta trebate poboljšati u narednoj vezi.