Vaš partner je radoholičar

Terapeut otkriva savjete kako da održite dobar odnos

11:00, 03.03.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Savremeno doba donosi i mnogo stresa i mnogo obaveza. Zbog toga psihoterapeutkinja Katarina Agostino pomaže svojim klijentima da ublaže stres i da u savremenom dobu naprave ravnotežu između poslovnog i privatnog života.
U današnje vrijeme ubrzanog života i kada je digitalizacija u punom jeku, teško je izbjeći stres kojim smo svi izloženi. 

Takav način života donosi možda prednosti na poslu, ali veza ponekada može da trpi. Zato vam donosimo neke savjete kako da postupite ako je vaš partner veliki radoholičar, te se ne odvaja od računara ili laptopa ni kod kuće kada bi trebalo da provodite više vremena zajedno. 

Kvalitet, a ne kvantitet 

Ako ste u vezi ili braku s radoholičarom trudite se da vrijeme koje provodite s njim provedete kvalitetno. Nemojte da se svađate s njim i da mu zamjerate što malo vremena provodi s vama, već pokušajte da zajedničke trenutke učinite što ljepšim. 

Napravite plan zajedničkih aktivnosti poput zajedničkog čitanja neke knjige ili gledanja filma u večernjim satima. Samo se pobrinite da to bude kvalitetno potrošeno vrijeme.

Prepoznajte korist u njegovom entuzijazmu 

Ako je vaš partner usredsređen samo na svoju karijeru i ne smatra je njegov rad zapravo posao, pokušajte da vidite neku korist u njegovom entuzijazmu. 

"Kada moj klijent voli ono što radi, ta radost i ispunjenje su dobri za vezu", rekla je. 

Ukoliko je vaš partner srećan na poslu sigurno neće svoju frustraciju prenositi i na vas. 

Odložite telefon barem na nekoliko sati 

Želite li da vaša veza uspije, partner koji je radoholik mora da odloži telefon kako vrijeme koje provodi s porodicom ne bi ometali poslovni razgovori. 

"Kada razgovaram s klijentima kažem im da zajedno odrede konkretna, prihvatljiva rješenja da makar pola sata ili sat, svake noći isključe telefone i računare", rekla je terapeut Elizabet LaMote. 

Promijenite način na koji govorite o problemima u vezi 

Ako vas izbacuje iz takta to što vam partner konstantno radi, recite mu to otvoreno. Prije toga pokušajte da svoje probleme ne doživljavate preozbiljno. 

Nikako nemojte previše kritikovati svog partnera. Kada mu kažete šta mislite dajte mu šansu da i on kaže šta misli o tome. Ponekad ozbiljan problem nakon razgovora može biti smiješan.