Amsterdam

Sele "crvene fenjere" u drugi dio grada

11:41, 04.07.2019.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Izlozi u kojima skromno obučene seksualne radnice i radnici privlače mušterije u Amsterdamu mogli bi biti zauvijek zatvoreni.

Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema predložila je danas da se u uličicama koje čine čuveni amsterdamski rejon "crvenih fenjera" u izlozima više ne vide ponuđači seksualnih usluga ili da se prostitucija premjesti u neki drugi dio grada, prenio je AP.

Halsema je rekla da je cilj njene ideje da se zaštite prava seksualnih radnika, spreči kriminal i smanje problemi lokalnim stanovnicima i kompanijama. Ona planira da razmotri četiri prijedloga za budućnost rejona "crvenih fenjera" na dva sastanka krajem ovog mjeseca sa onima na koje se on odnosi.

U septembru, gradska skupština će, takođe, raspravljati o njima prije sužavanja opcija i provjere njihove finansijske i pravne održivosti. Najava javnih konsultacija o budućnosti rejona u kojem se nalazi 330 prozora za prostituciju označava najnoviji pokušaj amsterdamskih zvaničnika da očiste dio istorijskog centra grada koji je posljednjih godina postao bučan i prenatrpan magnet za turiste.

Rejon "crvenih fenjera" postoji vjekovima blizu glavnog gradskog plovnog kanala. Posljednjih godina, lokalna samouprava je nastojala da smanji broj prozora i da obnovi taj rejon, ali sa ograničenim uspjehom. Uglavnom uveče, velike grupe turista lutaju ovim područjem, u kojem se, takođe, nalaze barovi i kafići koji prodaju marihuanu.

U saopštenju gradskih vlasti se navodi da su za pojedine turiste seksualni radnici ništa više od atrakcije za gledanje.