Brojne prednosti

Seks nije samo zadovoljstvo, rješava vas stresa i utiče na zdravlje

06:57, 08.03.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Redovan seks ima brojne prednosti, a osim što na psihičko i fizičko zdravlje ljudi pozitivno utiče i na ljepotu. Seks će vašoj koži i kosi dati sjaj, a osim toga u vašem tijelu će osloboditi hormone koji pozitivno djeluju na zdravlje i raspoloženje što također utiče na ljepotu.

Ukoliko imate redovan i dobar seks vaša koža i kosa imat će blistav i zdrav sjaj. Seks poboljšava cirkulaciju kože koja koži donosi više kisika, a oksitocin koji se oslobađa prije orgazma obnavlja ćelije kože i održava njen sjaj. Osim toga, redovniji seks znači i veću proizvodnju kolagena koji kožu održava gipkom i čvrstom.

Redovan seks ključ je dugovječnosti i mladolikog izgleda. Seks terapeuti podsjećaju da su brojna istraživanja pokazala da redovan seks oslobađa endorfin zbog kojeg koža proizvodi više vitamina D koji utiče na mladolik izgled.

Zahvaljujući serotoninu koji reguliše raspoloženje i čini da se osjećate srećno i zadovoljno, seks djeluje i kao ultimativni antidepresiv. Osim toga, orgazam i redovna seksualna aktivnost oslobađaju feromone koji nas čine privlačnijim suprotnom spolu. 

U trenutku orgazma u našem tijelu se oslobađa velika doza oksitocina koji snižava kortizol, hormon stresa. Osim toga, tokom seksa u ljudskom organizmu se oslobađaju svi hormoni koji pozitivno djeluju na zdravlje i raspoloženje. Dopamin nam daje snagu i povećava naše ambicije, oksitocim nas čini opuštenijim, ljubaznijim i strpljivim, a endorfin smanjuje stres i stvara osjećaj ushićenosti. 

Seks je odlična metoda sagorijevanja kalorija. Jedno vođenje ljubavi može sagorjeti oko 150 kalorija, jer su nam sve vrijeme u pokretu mišići butina, nogu, ruku, ramena i donjeg abdomena što je jednako vježbanju.