Faktori koji ubijaju vezu

Posao, novac i seks, to kvari ljubav

07:01, 17.01.2019.
Thumbnail
Posao, seks i novac - tri su najvažnija faktora koja "ubijaju" vezu. Tako je pokazalo istraživanje sajta "Eharmoni" u kom je učestvovalo više od 2.000 ispitanika starosti između 18 i 65 godina.

Ispitanici, u ozbiljnoj vezi ili braku, govorili su koji su ključni faktori u kreiranju stresa i napetosti u odnosu. Zanimljivo je da osam od 15 faktora ima veze sa fizičkom intimnošću, znači više od pola. Ova četiri prave najviše problema u vezi.

Posao - Čak 35 odsto ispitanika, stres koji su nakupili na poslu prenosi u kuću, što onda nepovoljno utiče na odnos sa partnerom. Stručnjaci savjetuju da naučimo da prepoznamo kad smo ljuti na partnera zbog prethodno nagomilanog stresa, a kad zbog nečeg što je problem u samom odnosu.

Manjak seksa zbog iscrpljenosti - Činjenica da je partner preumoran za seks izvor je nezadovoljstva za 33 odsto ispitanika. Stručnjaci ovdje predlažu otvoren i iskren razgovor. Ako su problem fizički i mentalni umor, treba naći vrijeme kad su oni na najnižem nivou jer je bitno da par pronađe trenutke za intimu.

Nizak seksualni nagon - Čak 28 odsto ispitanika izdvojilo je ovaj faktor kao najvažniji faktor stresa u vezi. Stručnjaci upozoravaju da je i ovde važno otkriti suštinski problem. Nekad na nizak seksualni nagon utiče manjak samopouzdanja, negativna slika o tijelu zbog umišljenih ili stvarnih nedostataka. Zato je potrebno da se fokusiramo na ono što volimo na svom tijelu. Drugi čest razlog niskog seksualnog nagona je bol koji se doživljava prilikom odnosa i u tom slučaju potrebno je potražiti ljekarsku pomoć. Depresija, nedostatak energije, lijekovi takođe su krivci za nizak libido.

Rasprave oko novca - Gotovo da nema para koji se ne svađa zbog novca, ali za 27 odsto njih ovo je ključni izvor problema. Potrebno je da se ustanovi budžet kog će se oboje pridržavati, mada je to lakše reći nego uraditi. Važno je da par razgovara o prioritetima i nađe kompromis.