Za savršen seks

Ova hrana garantuje odlične ljubavne vještine u krevetu

07:21, 07.12.2018.
Thumbnail
Zasićene masti u mesu, alkoholu i čokoladi upravo su ono što želite izbjeći ako želite uživati u dobrom seksu.

Naime, sve te namirnice sadržavaju materije koje imaju suprotan učinak na libido i vašu strast u krevetu, piše bradenton.com

"Ako tijelo neprestano troši energiju i vrijeme kako bi se očistilo od spojeva unesenih tom hranom, neće imati energiju za ostale potrebe", kaže ljekar Brajan Klement, voditelj "Hippocrates Health Institutea" u Palm Biču i autor knjige koju je napisao sa svojom suprugom "7 Keys to Lifelong Sexual Vitality".

Danas jedna trećina mladih parova ima problema sa plodnošću, a probleme s erekcijom ne susrećemo samo kod sedamdesetogodišnjih muškaraca, već sve češće i kod onih s 40 godina.

Klement i njegova supruga Ana Marija za to krive teške metale, onečišćenje vazduha, toksine u hrani, pesticide, fungicide, herbicide i konzumaciju gaziranih pića.

Prema njihovim riječima, sve to zagađuje i slabi ćelijske sisteme u tijelu, a negativno utiče i na libido te samu strast, kako kod muškaraca, tako i kod žena.

Klement takođe upozorava i na sve češće i slobodnije korištenje Viagre, pa su njezini korisnici danas nerijetko muškarci od 20 do 28 godina, što nije preporučljivo jer Viagra pretjerano stimuliše libido i izaziva rizik nemogućnosti ostvarivanja erekcije već u tridesetim ili četrdesetim godinama.

Šta možete učiniti kako biste prirodno poboljšali svoje seksualno zdravlje? Odbacite stare mitove o afrodizijacima kao što su kamenice i čokolada jer sadrže masne kiseline koje negativno djeluju na organe poput jetre i žuči.

Takođe bi trebalo izbjegavati:

Suhomesnate proizvode, kobasice i druga mesna jela koja sadrže visoku koncentraciju zasićenih masti i holesterola, koji začepljuju žile u penisu i u vagini koje su vrlo male i lako se začepe. Jednom kada se začepe, mogu se javiti poteškoće u postizanju orgazma i njegovog zadržavanja.

Mliječne proizvode. Zasićene masti u većini sireva mogu se uporediti s onim zasićenim mastima u mesu. Zato je najgori izbor za ručak zasigurno čizburger i čokoladno mlijeko.

Pekarske proizvode. Čak i kada na njima piše da ne sadrže trans-masti, velike su šanse da su one ipak prisutne. Premda sastojci mogu isključivati trans-masti, one se često stvaraju tokom procesa pečenja.

Hrana koja poboljšava seksualni život

Ključne su namirnice koje potiču cirkulaciju krvi, zatim hrana koja je bogata omega-3 masnim kiselinama, poput lososa i skuše. Poboljšana cirkulacija rezultira većom erektilnom reakcijom, što poboljšava strast kod muškaraca, ali takođe i kod žena jer krv teče sve do klitorisa i vulve.

Šta biste tačna trebali jesti?

Mrkva je namirnica poznata po tome da podiže libido, a puna je vitamina E.

Zeleno lisnato povrće koje pročišćava krv i čisti kapilare.

Avokado je pravo gorivo za ćelije zbog esencijalnih masnih kiselina.

Lubenica sadrži fitohemikalije za otvaranje krvnih ćelija.

Za bolji seksualni život treba se fokusirati na prirodnu i zdravu hranu, a tu se nalazi špinat, grašak, sjemenke bundeve, smokve, muškatni oraščić, kupine, slatki krumpir i artičoke. Namirnice koje potiču mršavljenje takođe jačaju libido, kao i namirnice koje štite srce.

Plava riba

Plava riba poput srdele, inćuna, papalina, plavice ili tune bogata je omega-3 masnim kiselinama pa ju preporučujemo kao izvrstan afrodizijak koji garantovano podiže seksualni nagon. Dobre masnoće dobre su za mozak jer potiču pamćenje, popravljaju raspoloženje i izvrstan su borac protiv depresije.

Borovnica

Još jedno ukusno voće koje podiže energiju podižući nivo dopamina neurotransmitera u mozgu koje s godinama polako gubimo. Borovnice pomlađuju naše tijelo i mozak što je vrlo korisno i kod podizanja libida.

Bijeli luk

Iako ne zvuči i ne miriše kao afrodizijak ova vrlo zdrava namirnica zapravo je moćan pojačivač strasti. Bijeli luk je bogat alicinom, sastojkom koji pojačava cirkulaciju i protok krvi u seksualne organe. No pripazite na miri koji nije primamljiv, pa ga radije uzimajte u obliku kapsula ili kuvanog u hrani.

(Bradenton.com)