Promjena okruženja

Kako da povratite strast ako vam je dosadio seks sa partnerom

09:21, 10.03.2019.
Izvor: Kurir
Thumbnail
Sigurno ste nekad imali seks u hotelskoj sobi, a ukoliko ste pomislili da je bio bolji nego kod kuće sigurno ste bili upravu. To tvrde i naučnici, a jedan od glavnih razloga je novo okruženje koje stimuliše proizvodnju dopamina, hormona sreće.

Istraživanje koje je sprovedeno 2018. godine pokazalo je da gotovo polovina Amerikanaca smatra da je seks bolji u hotelu, nego kod kuće, a glavni razlog je faktor novog okruženja.

Udaljavanje od sopstvene spavaće sobe u kojoj inače imate seks s partnerom i boravak u novom, nepoznatom okruženju uzbudljivo je samo po sebi, pojašanjavaju naučnici. Druga istraživanja pokazala su da novo okruženje u ljudskom mozgu stimuliše proizvodnju dopamina, hormon koji ima veliku ulogu u seksualnom uzbuđenju i koji povećava užitak.

Osim toga, hotelske sobe parovima su asocijacija na odmor i bijeg od svakodnevnog stresa koji umanjuje seksualni nagon. Naučnici tvrde da privatnost hotelske sobe seksualno iskustvo čini opuštenijim i ugodnijim.

Seksualni terapeut Marisa Nelson kaže da parovima čiji su brakovi u krizi često predlaže boravak u hotelu. Pojašnjava da uopšte ne moraju da putuju ni idu daleko, jer im sugeriše odmor koji traje nekoliko dana, tokom koga imaju priliku da se ponovo povežu i budu intimni.