Objavljena studija

Da li seks može da zamijeni trening?

07:29, 13.11.2018.
Izvor: B92
Thumbnail
Iluzija koju mnogi od nas i dalje imaju jeste ubjeđenje da jedan seksualni odnos sagori isti broj kalorija kao duža šetnja ili trening. Žao nam je što ćemo vas razočarati, jer to nije istina.

Dakle, na seks ne možete računati kao na trening od kog može da se smrša.

Jedna studija, objavljena u časopisu Plus van, koja je ispitivala vezu između vježbanja i kalorija, otkrila je da u prosjeku muškarci sagorijevaju 100 kalorija tokom seksualnog odnosa, a računali su da prosječan odnos traje 25 minuta. Po drugoj studiji prosječan seks traje šest minuta i muškarac star oko 30 godina potroši samo 30 kalorija, što je za 14 više od onih koje troši dok sjedi u fotelji.

Žene tokom pola sata odnosa u prosjeku potroše oko 69 kalorija.

Istraživači su procijenili da muškarci potroše oko 4,2 kalorije po minuti tokom seksa, dok žene sagorijevaju 3,1 kaloriju.

Zato ako se umislili da vam redovan seks mijenja trening, razmislite ponovo.

Poređenja radi, trčanjem na traci žene za pola sata sagorijevaju oko 213 kalorija, a muškarci oko 276 (u zavisnosti od brzine). Većina ljudi treba da poveća puls na 120 da bi zaista počeli da sagorijevaju kalorije.

Aktivnost manjeg intenziteta poput seksa će sagorijevati više kalorija iz masnoće, što je dobro, ali nažalost ukupan broj potrošenih kalorija je ipak manji.