Češći su nego što zamišljate

Da li brak može da opstane bez seksa?

07:47, 10.06.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Iako se o brakovima u kojima nema seksa jako malo govori oni su češći nego što to uopšte možete zamisliti. U "Google" pretraživaču "brak bez seksa" tri i po puta je traženiji pojam od "nesretnog braka" i osam puta od "brak bez ljubavi".

Što zapravo znači brak bez seksa? Ne postoji precizna definicija, iako neki stručnjaci kažu da je to par koji ima seks manje od deset puta u jednoj godini. Za seksualnu terapeutkinju Danijelu Harel, to je bilo koji brak u kojem seks uglavnom ne postoji između partnera.

"To znači da partneri na primjer pet godina nisu imali seks, ili da ga imaju svakih nekoliko mjeseci", rekla je Harel za "HuffPost".

Međutim stručnjaci su otkrili, iako je seks veoma bitan za brak, brak bez seksa može opstati ali samo pod određenim okolnostima. Prema istraživanju "Pew"-a iz 2015. godine 61 odsto Amerikanaca smatra da su zadovoljavajući seksualni odnosi veoma važni za uspješan brak.

Iako mnoge osobe ulaze u romantične veze i brak jer žele dijeliti seksualnu želju, privlačnost i strast s partnerom - nisu svi brakovi u kojima nema seksa osuđeni na propast i razvod.

"Brak može opstati ako oba partnera zaključe da im ne smeta što u njihovom braku nema seksa. Za neke ljude seks nije na listi prioriteta", objasnila je seksualna terapeutkinja Selest Hiršman.

Dakle kada oba partnera imaju nizak libido nedostatak seksa nije problematičan za brak. Ovakvi brakovi mogu biti jednako uspješni kao i kod osoba koje svakodnevno imaju seks. Isto vrijedi i za parove koji se identifikuju kao aseksualni - drugim riječima, ljudi koji ne doživljavaju seksualnu privlačnost i mogu ili ne moraju biti zainteresovani za seks.

Osim toga za neke parove seks može biti zabavna aktivnost koja se događa s vremena na vrijeme, ali seks za njih nije glavni prioritet, niti je sastavni dio održavanja njihove veze.

Ukoliko partneri ne dijele podjednaku nezainteresiranost prema seksu to može dovesti do problema u braku, povrijeđenih osjećanja i ogorčenja. Nedostatak seksa može izazvati frustraciju, tugu i na kraju uništenje veze. 

U tim slučajevima partneri su skloniji nevjeri u braku, budući da partner koji ima veći libido seksualno zadovoljstvo traži izvan braka.

"Ako je jedna osoba nezadovoljna seksualnim odnosima u braku i druga osoba ne želi raditi na tome, neki parovi pregovaraju o otvorenom odnosu tako da partner koji ima veći libido može zadovoljiti svoje potrebe", rekla je Hiršman.

Ali ako se afera dogodi iza leđa drugog partnera, to može dovesti do nepovjerenja od čega se veza teško može oporaviti.