Put veze

Znate li kakva je vaša "ljubavna ličnost"?

  • Izvor: 24sata.hr
  • 02.08.2021.21:53

Hoće li privlačnost brzo sagorjeti ili će prerasti u dugotrajnu vezu? Je li on onaj pravi, imamo li nas dvoje budućnost ili ipak nismo stvoreni jedno za drugo? Pitanja su to koja si svako od nas postavlja na početku veze.

Odgovorom na ta pitanja se pozabavila ugledna antropologinja dr Helen Fišer, autorka knjige "Zašto on? Zašto ona?" koja tvrdi da se sasvim pouzdano može odrediti je li pred parom sretna budućnost ili ljubavni brodolom. Formula za pravu ljubav postoji, a temelji se na koktelu hemikalija mozga, tvrdi dr Fišer.

Naime, baš kao što je za ukusan koktel potrebno pomiješati sastojke koji se savršeno "slažu'" i recept za sretnu ljubav temelji se na "hemiji", tačnije na pravoj mješavini hormona, odnosno hemikalija u mozgu koju definišu karakter i ponašanje.

U zavisnosti od toga da li je dominantan uticaj serotonina, estrogena, testosterona ili dopamina, postoje četiri tipa ličnosti - istražitelj, graditelj, pregovarač i direktor, kaže dr Fišer. Svaki od ova četiri tipa ljubavnika pod uticajem je određenih moždanih hemikalija te ima svoju jedinstvenu kolekciju osobina ličnosti.

Pregovarač

Pregovarač je pod dominantnim uticajem hormona estrogena. Iako je poznat kao ženski polni hormon, imaju ga i muškarci te mnogi od njih pripadaju upravo ovom tipu. Pregovarač je maštovit, kreativan, intuitivan, saosjećajan, strpljiv, susretljiv, ljubazan i sposoban izraziti svoje osjećaje. Odlikuju ga dobre verbalne i socijalne vještine te spretno pronalazi prave riječi. Uvjerljivi su i pravi diplomati, no ponekad previše teoretišu.

Pregovarači iz redova poznatih su na primjer Gandi, Karla Bruni-Sarkozi i Keri Bredšo, zvijezda serije Seks i grad. Pregovarači su pravi virtuozi u "rukovanju" ljudima. Instinktivno znaju što drugi misle i osjećaju. Vješto čitaju izraze lica, držanje tijela, gestikulaciju i ton glasa. Skloni su introspekciji i samo-analizi te uživaju u putovanju kroz svoje misli.

Ni u vezi nisu površni, vole kopati dublje kako bi otkrili sve jake, ali i slabe tačke u svom odnosu s partnerom. Kad donose odluke, važu uzimajući u obzir čitav niz varijabli i razmatrajući sve načina pristupa problemu zbog čega se dobro snalaze i u nedefinisanim situacijama. No, zbog prevelike potrebe da preispituju i istražuju sve mogućnosti lako zaglave u razmišljanju koje je suprotno konkretnoj akciji, te se ponekad čine neodlučni. I u vezi su skloni secirati sve do najsuptilnijih detalja, što partneru može postati prenaporno.

Ako ste pregovarač - čuvajte se svog pretjerano diplomatskog nastupa, kako partner ne bi pomislio da ste beskičmenjak i bez stava. Kada upoznate osobu koja vam se uistinu sviđa, oduprite se svom porivu za beskrajnim i detaljnim analizama njenih vrlina i mana te krenite u akciju.

Ako ste u vezi s pregovaračem - imajte na umu da on nije uvijek direktan i otvoren, stoga čitajte i između redova. Potpuno ćete ga osvojiti pronađete li način da dodatno stimulišete njegovu bujnu maštu. Ne ustručavajte se pregovaraču pričati o sebi, jer on voli čuti što vi mislite i osjećate.

Direktor

Direktori su pod dominantnim uticajem testosterona. Iako je to muški polni hormon, on je prisutan i kod žena te mnoge pripadaju ovom tipu. Direktori su analitičari i logičari, direktni u nastupu, realni i odlučni kada se nađu oči uoči s problemima. Misaoni su tipovi i brzo donose odluke čak i kada su suočeni s teškim izborima. Genijalni su teoretičari i hrabro iznose svoje ideje spremno preuzimajući posljedice.

Dobro im leži sve što se zasniva na pravilima te su nadareni za mehaniku, matematiku, računare, finansije, arhitekturu, ali i sport i muziku. Interesi su im ponekad uski no istražuju ih dubinski i temeljno. Ambiciozni su i odlikuje ih takmičarski duh, žele biti prvi i najbolji, a naouružani brojnim vještinama, cilj najčešće i ostvaruju. Oni su ustrajni i pobjeđuju.

Racionalna analiza, logičko razmišljanje i objektivnost njihova su temeljna snaga, no, direktori su često emocionalno ograničeni i suzdržani te se, posebno kada su zaokupljeni poslom ili ličnim ciljevima, mogu činiti kao ravnodušni, daleki i hladni. Mogu biti žestoko zaštitnički raspoloženi prema onima koje vole.

Oni generalno nisu zainteresovani za stvaranje društvenih veza, osim s onima koji su im zanimljivi ili korisni. Najčešće osvajaju one koji s njima dijele iste interese ili hobi. Kao i kod ostala tri tipa, osobine koje ih čine sjajnima mogu postati i kamen spoticanja.

Na primjer, njihovo samopouzdanje može prerasti u hvalisanje, tačnost i preciznost u beskompromisnost, a direktnost i iskrenost u grubost. Direktori probleme vide u crno-bijeloj tehnici, te zatp često propuštaju nijanse društvenih, poslovnih i privatnih događanja. Predstavnici ovog tipa iz redova poznatih su Albert Ajnštajn, Hilari Klinton i Margaret Tačer.

Ako ste direktor - volite uvijek imati kontrolu nad situacijom. U vezi ste odlučni, no i vama i partneru će biti ugodnije potrudite li se da budete strpljiviji te ponekad pustite da se stvari odvijaju spontano. Imajte na umu da izražavanje osjećaja nije znak slabosti, stoga dijelite emocije, jer u suprotnom, vašu suzdržanost partner može tumačiti kao nezainteresovanost.

Ako ste u vezi s direktorom – potrudite se razmišljati logički te biti jasni i tačni kada se s njim nešto dogovorite. Pred njim ili njom nikada nemojte biti samokritični, jer kritike na svoj račun direktor smatra čistom patetikom. Želite li ga zaintrigirati, umjesto da čavrljate o sitnicama, pobudite njegovu pažnju razgovarajući o važnim i krupnim temama.

Graditelj

Graditelji su pod uticajem serotonina. Smireni su, ljubazni, društveni i vješti u 'upravljanju' ljudima te izgradnji poslovnih, društvenih i porodičnih veza. Obično su konvencionalni, drže do tradicije i poštuju društvene norme, moralni su, časni i odani te popularni među prijateljima i kolegama. Pravi su zaštitnici porodice i svih koje vole. Oprezni su, no ne i robovi straha.

Veliku pažnju poklanjaju detaljima, temeljni su, savjesni i pouzdani, ali i "zavisni" o pravilima i rasporedima. Kad se radi o emocijama, novcu i postupcima, graditelji nisu impulsivni. Metodični su, pouzdani i marljivi te ih nerijetko smatraju stubovima društva. Iz redova slavnih, graditelji su Džodž Vašington, Kolin Pouel, Dženifer Eniston i kraljica Elizabeta.

No, u želji da sve naprave na pravi način, graditelji mogu i pretjerati te biti tvrdoglavi i netolerantni prema prijedlozima drugih. Slijepo se držeći pravila i rasporeda, nerijetko guše spontanost. Njihov se stoicizam može pretvoriti u pesimizam, konformizam u krutost, a konkretno razmišljanje u pretjeranu doslovnost.

Ako ste graditelj - ne dozvolite da vam slijepo pridržavanje pravila i rasporeda stane na put i onemogući upoznavanje novih dimenzija. Graditelji su često previše skromni, ako ste jedan od takvih krajnje je vrijeme da se malo i pohvalite. Iako se najugodnije osjećate u društvu prijatelja, odvojite i vrijeme za romantiku. Partner će cijeniti vaš zaštitnički stav, ukoliko ne pretjerate jer se tad možete činiti poput kontrolora.

Ako ste u vezi s graditeljem - imajte na umu da on voli konkretnost i uživa u detaljima. Graditelji najviše od svih žele pronaći partnera za čitav život. Privlače ga osobe koje su smirene i pedantne, stoga se, kada nešto zajedno isplanirate, držite dogovora.

Istraživač

Istraživači su pod uticajem dopamina koji potiče na traganje za nečim novim. Oni su pustolovi koji žude za avanturom. Izuzetno su znatiželjni i uvijek gladni novih iskustava, žele upoznati nova mjesta, nove ljude i nove ideje te su spremni i na rizik. Kreativni su, energični, neumorni i spontani. Ljubazni su i srdačni, vedri i senzualni, ponekad hedonisti, često nepredvidivi i uvijek zabavni te s njima nikada nije dosadno.

Prijatelji, porodica i kolege smatraju ih vrlo samostalnima i nezavisnima. Generalno ne vole rutinu društvenih i poslovnih događanja. Njihova paleta interesa je vrlo široka, od planinarenja i speleologije, do pozorišta, čitanja, sakupljanja poštanskih maraka, kovanica i antikviteta. Slavni iz reda istraživača su primjerice Džon F. Kenedi, princeza Dajana i Anđelina Džoli.

Klasični istraživači su i vozači trkaćih automobila, putnici na južni pol, neukrotivi rokeri i loši momci koji žive na rubu, eksperimentišu s drogama i seksom.

Ako ste istraživač - vrlo ste impulsivni stoga se potrudite da malo 'prikočite' jer vam se, ne usporite li, možete dogoditi da prebrzo završite uhvaćeni u mrežu ljubavi, savjetuje dr Fišer. Kada pomislite da ste našli ljubav svog života, prije odlučujućeg koraka preispitajte sebe da biste se uvjerili tinja li u vama još uvijek želja da izlazite istovremeno i s drugima.

Ako ste u vezi s istraživačem - svoju ljubav živite korak po korak, dan po dan. Potrudite se da ostanete fleksibilni te imajte na umu da je vašem partneru-istraživaču dosada prekršaj koji se strogo kažnjava.

(24sata.hr)

Tagovi: