Veze imaju pet faza, a treću ko pregura - ostaje zajedno

13:02, 23.02.2021.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Većina parova ne uspije da prevaziđe treći stadijum u vezi, koji je, kako tvrdi američki psiholog Džed Dajmond, zaista problematičan. Na osnovu studija koje je sa svojim timom sprovodio, zaključio je koje sve etape u emocionalnom odnosu postoje i zašto je faza poslije druge najkritičnija.

Zaljubljivanje

Početna faza veze je uvijek divna, jer su naša tijela tada pod uticajem dopamina, oksitocina i serotonina. Skloni smo da partneru pripisujemo samo najbolje osobine i ubjeđeni smo da će nam ispuniti sve želje i očekivanja.

Život u paru

Zaljubljenost se produbljuje, pa se mnogi odlučuju na brak ili zajednički život. Priče o porodici su intenzivne, a povjerenje u partnera raste, pa su izvjesne i zajedničke investicije. Osjećamo se sigurno, voljeno i ispunjeno, pa mislimo da naša ljubav može sve da preživi.

Buđenje iz iluzija

U trećoj fazi, koja se naziva i trenutkom razočaranja, dolazi do naglog otvaranja očiju, kada spoznajemo da voljena osoba i nije tako savršena kako smo mislili. Čeznemo za početnom zaljubljenošću i sve nam nešto smeta, pa se ili svađamo ili ignorišemo partnera, udaljavajući se od njega. Iako je normalno da više ne osjećamo "leptiriće", to ne znači da je ljubav nestala, samo bi trebalo da prihvatimo da se stvari mijenjaju. Većina veza, ali i brakova, međutim, ne preživi ovu etapu.

Izgradnja trajne ljubavi

Ko pregura treću fazu, ima šansu da bude srećniji nego na početku veze. U ovom periodu nerijetko uviđamo da su naša očekivanja od partnera bila nerealna i da ga volimo onakvog kakav jeste. Tako raste i naše samopouzdanje, jer učimo da bolje prihvatamo i svoje mane, kao i da cijenimo i svoje i njegove vrline.

Odnos koji mijenja svijet

Kada konačno prebrodimo sve nesuglasice i uspostavimo snažnu povezanost sa partnerom, onda smo spremni da mijenjamo svijet tom ljubavlju. Mi smo sada uzor drugima i dajemo im nadu da je prava, čista ljubavna priča moguća.