Kako da voliš “overtinkera”

10:38, 24.11.2020.
Thumbnail
Kad volite nekog ko neprestano razmišlja o svemu, trudeći se da sagleda pitanje sa svih strana, da ga “secira” na dijelove, svaki dio analizira iz više uglova, a zatim te dijelove opet spoji u smislenu cjelinu (što obično ne uspjeva), to je kao da volite osobu koja je malo odvojena od realnosti.

Overtinking” baš i ne spada u psihološke probleme i poremećaje, ali vjerovatno jeste neki oblik neuroze, preosetljivosti na mentalne aspekte, dok se neki drugi zanemaruju (emotivni, praktični, intuitivni). 

Overtinker je osoba koja zloupotrebljava inteligenciju – ili je zloupotrebljena od strane svoje inteligencije – neko kome pamet smeta da se opusti i uživa u životu. I ako volite ovakvu osobu i živite sa njom, neće vam biti lako, jer ćete morati umjesto nje da vodite računa o bitnim stvarima, koje ona zanemaruje i previđa u svom predetaljnom preanaliziranju. 

Vaš je zadatak da budete tampon zona, rastvarač, anestetičar, neko ko predstavlja oazu smirenosti i zdravog razuma, a dodatni teret će vam biti to što ste možda jedina osoba kojoj overtinker vjeruje. Ali to poverenje je ujedno i olakšavajuća okolnost – kad mu kažete da će sve biti u redu, moći će da se umiri i poveruje vam, iako nemate nikakve analitičke dokaze za tu tvrdnju.

Osim beskrajnog strpljenja i smirenosti, potrebna vam je i ogromna količina ljubavi i apsolutne sigurnosti u sebe i u svoju vezu – morate prihvatiti svoju ulogu u odnosu i dosledno je igrati, jer se overtinker nikada neće promeniti i postati manje naporan i zahtevan. Ali će vam verovatno biti uvek jednako zahvalan što idete korak ispred njega i uklanjate distrakcije, koje bi ga odvukle s puta, što ste uvijek tu da priskočite i uverite ga da će sve biti u redu, što ste njegovo svjetlo na početku i na kraju tunela i što su ti tuneli, zbog vas, manje dugački, crni i zastrašujući. 

Thumbnail

Mnogo je toga što morate razumeti – strah i teskobu koji se pojavljuju niotkuda, zaposjedajući um vašeg overtinkera, sumnja u sebe, u vas, u stvarnost, a zatim prezir prema sebi što vas je namučio sumnjajući (naročito ako je sumnjao u vas). Preteći talasi valjaju se na horizontu njegovih vidika, čak i onda kada je dan sunčan, more misli mirno i oboje nasmješeni i opušteni leškarite na plaži prijatnosti i dobrog raspoloženja. Možda je prijatnost stanje koje ih uznemirava i ne mogu dugo da je podnose, pa moraju da puste da ih preplavi strah, zabrinutost i sve moguće varijante svih najgorih scenarija, da bi mogli da povrate ravnotežu – mozak overtinkera radi na čudan način, ali dosljedno. To je nešto što uvijek možete da očekujete i što treba da prihvatate mirno, bez optuživanja da vam to kvari raspoloženje i upropašćuje dan koji je mogao da bude savršen. 

Svom overtinkeru morate pokazati razumjevanje i saosjećanje, pružiti mu sva uvjeravanja koja su mu potrebna (danas mu možda treba hiljadu ljubavnih izjava, a sutra neće biti raspoložen za prisnost), morate ga uveriti da nikuda ne idete, da vam neće dosaditi i da nećete pobjeći. To je kao da je vaša ljubav, strpljenje i posvećenost neprekidno na ispitu i nema šanse da taj ispit položite jednom za svagda i to zamara. 

To je pomalo kao postupanje sa djetetom, kome su potrebna stalna razjašnjenja i najbolje je uvijek biti iskren – tako se nećete zapetljati, a vaš pametni mislilac neće posumnjati da mu podilazite i štedite ga, samo zato da biste sebe poštedjeli muka. Da, provaliće vas ako to radite, zato uvek recite kako se osjećate i šta vam je potrebno, pa ćete mu olakšati – znaće kada ste otvoreni i iskreni i onda neće morati da traže skriveni smisao u vašim pogledima i izrazu lica i da tumače svaki vaš gest. 

Overtinker vašeg života istreniraće vas, izbrusiće vašu sposobnost za sažimanje i pronalaženje suštine (za kojom on preduboko kopa i nekako uvek uspeva da je zatrpa onim što iskopava), naučiće vas strpljenju i smirenosti i značenju pojma “prihvatnje”. Jer, kada ga prihvatate takvog kakav je, to znači da to morate činiti stalno, svakog dana, naročito onda kada niste sasvim uravnoteženi i kada je loš period, a on posebno naporan i zahtevan (jer tako reaguje na vašu neravnotežu i problematične okolnosti). 

Zašto biste se trudili? Zato što će vam overtinker biti veran i posvećen do kraja života, i zato što kad kaže da ne zna kako bi živeo bez vas, to je sušta istina, a ne laskanje, i zato što će vas voleti, koliko god vi bili ranjavani i opterećeni prtljagom sopstvenog života – uvek će biti uz vas. 

Overtinker će vas često izluđivati, ali to nikada neće biti zlonamerno, već bezazleno – on ne može drugačije i ne ume da se zaustavi, ali zato ima vas, da ga opominjete, usmeravate i umirujete. (wannabemagazine.com)