Trebinje

Završene "Dučićeve večeri poezije"

  • 21.10.2020. 22:15

Svečanom akademijom večeras su u trebinjskom Kulturnom centru završene "Dučićeve večeri poezije" - manifestacija koja traje pune 53 godine.

Gradonačelnik Mirko Ćurić rekao je da Trebinje, bez obzira na epidemiju virusa korona, nije željelo da prekine tradiciju ove manifestacije, da bi se na pravi način odužilo svome pjesniku.

"Ostaće u analima zabilježena zanimljivost da se Dučićeve večeri poezije odvijaju u kontinuitetu 53 godine. I za vrijeme bombardovanja Trebinja, i za vrijeme odbrambeno-otadžbinskog rata ovdje se čula Dučićeva riječ, ali i brojni stihovi ohrabrenja njegovih nasljednika po pjesničkoj strasti i neumornom peru", istakao je Ćurić.

On je naglasio da Trebinje sa pravom nosi epitet grad kulture i da je upravo Dučić tome najviše doprinio.

"Dučićevim povratkom započela je intenzivnija realizacija njegove davno promišljene i dobrim dijelom ostvarene ideje o Trebinju kao gradu kulture. S njim na Crkvini sve nam je jednostavnije i lakše, pa i da spoznamo da je taj projekat dobro utemeljen, da je realističan i da nudi više nego što se moglo očekivati", rekao je Ćurić.

On je istakao da su Trebinje i Hercegovina ponosni na Dučića, te da ih upravo taj ponos vodi u dalji napredak.

"S Dučićem u pamćenju i našoj kulturnoj baštini jednostavno ne možete pristati na malo i osrednje, niti možete, niti imate pravo da budete bez ambicija", rekao je Ćurić.

U programu večerašnje akademije učestvovali su glumci Narodnog pozorišta iz Beograda, vokalni solisti iz Beograda, te muzičari i učenici iz Trebinja.

"Dučićeve večeri poezije" održane su pod pokroviteljstvom grada Trebinja i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. 

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.